Перегляд фільмів жанру артхаус

Ліна Кажан  |  Четвер, 2 грудня 2010, 10:01
Три роки тому декілька студентів зібралися разом і вирішили створити власний проект. Хотілося чогось неординарного та цікавого. Ідей було багато.
Перегляд фільмів жанру артхаус

Двох з них звуть Ілля Іль`їн та Валерій Петров. Вони навчаються на філософському факультеті Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Раз на два тижні по середах о 16:00 хлопці збираються у книгарні «Є» за адресою вул. Сумська, 3. Сюди ж вони запрошують усіх охочих.

Автори проекту презентують глядачам західноєвропейські фільми мовою оригіналу з субтитрами. Усі кінострічки зроблено всесвітньо відомими режисерами. Жанр – артхаус. Основна проблематика – життя маленької людини в соціумі.  

Юнаків цікавить доля людини, яка живе у післявоєнні роки. Те, яким чином вона отримує свободу та долає усі перешкоди, відповідальність та безпорадність. Головне питання – чи може суспільство бути вільним?

В авторському кіно режисер дає глядачам можливість поглянути на людину і світ крізь багатогранну призму життя. Його світогляд є доволі суперечливим. Фрагментація сюжету плюс реальність буття окремої особистості створюють одне ціле.

Наприклад, у драмі «З життя маріонеток» Інгмара Бергмана (перегляд якої нещодавно відбувся в книгарні «Є») показано життя однієї нібито звичайної родини. Починається стрічка з вбивства. Далі режисер показує, як вбивця дійшов до цього, що було поштовхом до руйнування його особистості. А можливо, Петер Егерман просто звільнився від того тягаря, який йому нав`язувало суспільство, від тієї моделі поведінки, яка йому не подобалася? Чи можна виправдати злочин шляхом звинувачення суспільства? Автор намагається це зробити. Проте, скільки людей, стільки ж і думок. Чи вдасться сьогодні усім присутнім у книгарні знайти одне спільне рішення цього питання?  

Погасло світло. Тиша. Потім забагато питань. Цей і ще ряд інших прийомів використовують хлопці для зацікавлення та шокування своїх гостей.

Чи має суспільство надію? А кожен його окремий громадянин? Валерій та Ілля ведуть дискусію після перегляду чергової кінострічки. Яка філософія кіно? Чи може бути колективне розуміння фільму? Чи може глядач розуміти автора та спілкуватися з ним дивлячись його роботу?

Через два тижні хлопці продемонструють інший черговий шедевр кінематографічного мистецтва. По всьому світу лунає слава про ці фільми. Однак, на нашому телебаченні показують здебільшого телесеріали для домогосподарок та братків.

Молода харківська еліта збирається разом у книгарні, щоб подивитися класику, або просто почитати. Адже, людина повинна весь час розвиватися та підіймати свій культурний рівень. Як казав колись відомий публіцист та письменник Ілля Еренбург, потрібно бути дуже культурною людиною для того, щоб відчути солодкість яблук Сезанна. Валерій та Ілля запрошують усіх.
 

comments powered by HyperComments