Отримати візу до ЄС стало складніше

П'ятниця, 25 березня 2016, 14:38
Європейська комісія оприлюднила щорічну візову статистику. Кількість відмов українцям зросла удвічі.
Отримати візу до ЄС стало складніше

За інформацією «Європейської правди», суто українською причиною проблем є «різке зростання кількості підроблених документів».

«Візова політика ЄС не має жодного зв’язку з політикою санкцій, попри існуючий в суспільстві стереотип. Агресія РФ проти України на Донбасі і навіть падання рубля не мають значного впливу на політику європейських консульств у Москві та інших російських містах. В той час як в Україні зміни – радикальні», — повідомляє видання.

У 2013 році за шенгенськими візами звернулося 1,59 млн. українців, у 2014-му — 1,38 млн., торік — 1,23 млн. При цьому три роки тому, в середньому, у консульствах Шенгену в Україні відмовляли за 1,7% звернень (відсоток щороку знижувався), а у 2015-му — 3,4%.

«Рівень чималий, хоча і не катастрофічний. До прикладу, у Молдові перед запровадження безвізового режиму цей показник складав 4,8%. Однак показники окремих консульств відверто шокують, а поляки взагалі поставили антирекорд за всю історію спостережень, аж до 12% відмов», — зазначено у публікації. Відмови пов’язують із «відлунням війни», яке «змушує окремих консулів стерегтися українців».

Найгірше видає візи українцям польське консульство у Вінниці (рівень відмов сягнув 12%), консульство Чехії в Києві (7%). До 5,7% зріс показник відмов у грецькому консульстві в Києві. Нідерландське, німецьке та шведське консульства лишаються жорсткими традиційно (7,2%, 6% та 5,7% відмов відповідно).

Найбільш дружні до України Литва, Латвія, Австрія, Словаччина й Угорщина.

comments powered by HyperComments