Керівникам державних підприємств платитимуть від 400 тисяч гривень, — Юлія Ковалів

Понеділок, 28 березня 2016, 15:06
У міністерстві економічного розвитку кардинально переглянули підхід до керівництва компаній. Це, передусім, стосується формату їх призначення.
Керівникам державних підприємств платитимуть від 400 тисяч гривень, — Юлія Ковалів

«Якщо раніше вони призначалися волею міністрів, то тепер в 50 найбільших компаній керівники будуть призначатися за прозорим конкурсом. У шість компаній керівники вже призначені, в двох — в процесі узгодження», — розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів в інтерв'ю виданню Новое время.

До складу конкурсних комісій входить п'ять міністрів і п'ять незалежних членів (представники Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, бізнес-омбудсмен). На думку чиновника, такий формат виключає політичний вплив.

«Щоб найняти хороших людей, ми повинні платити їм нормальні зарплати, інакше всі конкурси — це фікція. Провести конкурс і найняти хорошого менеджера на зарплату в кілька тисяч гривень в компанію з мільярдними оборотами — навряд чи так багато волонтерів знайдеться», — завідоментувала Юлія Ковалів, додавши, що додатково топ-менеджери будуть отримувати бонуси, які будуть залежати від конкретних KPI (ключових показників ефективності).

При цьому фіксована місячна зарплата керівника («Укргазвидобування» або «Укрзалізниці») — близько 400 тисяч гривень. Заступник міністра наголосила, що такі гроші будуть отримувати усі нові керівники, які будуть справлятися з поставленими завданнями.

«У когось це викликає осуд, але будемо відверті: якщо за нового керівника компанія на одних тільки тендерах економить 50 мільйонів гривень за півроку роботи — то його висока зарплата окупається. А якщо керівник компанії заробляє кілька тисяч гривень, «чесно» керуючи мільярдними оборотами, то у нього дуже велика спокуса заробити на схемах», — підкреслила Ковалів.

comments powered by HyperComments