Як студентам боротися з корупцією у вишах та відстоювати власні права?

Юлія Гуш  |  Середа, 30 березня 2016, 14:12
Експерти Студентського антикорупційного бюро розповіли, як студенти можуть боротися проти корупції у вишах та відстоювати власні права.
Як студентам боротися з корупцією у вишах та відстоювати власні права?

Також вони згадали про необхідні методи впливу, якими можуть скористатися студенти в разі необхідності. «Є дуже гарний метод контролю та впливу щодо витрачання коштів Спеціального фонду у навчальних закладах, – зазначив Ярослав Ланецький, експерт Студентського антикорупційного бюро, – це саме присутність студентів у навчальних радах. Зараз в законодавстві закріплена відсоткова квота, згідно якої там мають бути представники від студентства. Саме таким чином можна впливати. Окрім цього, в межах наших семінарів ми навчаємо яким чином можна проаналізувати бюджети. Перший крок, який тут потрібно зробити – це зробити запит до Міністерства освіти та науки».

За словами експерта, це необхідно для того, щоб дізнатися, який бюджет був встановлений на період даного навчального року. Виходячи з відповіді Міністерства, можна буде надати запит щодо надання кошторису учбового закладу на ім’я ректора. Також він загадав про Закон про доступ до публічної інформації, на який студенти мають право посилатися. «Зараз ми хочемо навчити студентів аналізувати бюджети, цікавитися цим та задавати незручні питання, – зазначив він, – оскільки коли студенти будуть задавати незручні питання, вони виводитимуть певних осіб із тієї зони комфорту, в якій вони звикли працювати. І саме таким чином ми зможемо підвищити якість вищої освіти».

Микита Андреєв, голова Студентського антикорупційного бюро додав, що зараз в межах їх організації проходять антикорупційні семінари в тридцяти містах України. 12-13 квітня такий семінар пройде і в Харкові. Там студентів, зокрема, навчатимуть аналізу тендерів та бюджетів. «Зараз в багатьох містах України проходять великі студентські адвокаційні компанії, – розповів він, – і тут лунало питання про те, чи буде ректор звітуватися перед студентами. Буде. В НПУ Драгоманова орган студентського самоврядування оголосив недовіру ректору. Вони викрили корупційні схеми з надання землі, яка належить вишу, приватним особам».  

Микита Андреєв зазначив, що студентів, які наважуються боротися з ректорами, небагато. «Скажу більше – їх по Україні десь 20-30, – додав він, – але одного студента в місті достатньо, щоб він своїм запалом, своїм прагненням до правди «запалив» інших. Саме для того ми проводимо ці семінари, зустрічі та проекти. Це дуже важливо».

Попередні матеріал: Незнання бюджету вишів серед студентів провокує корупцію – впевнений експерт

Докладніше на відео Накипело Live:

 

comments powered by HyperComments