Кредити для економіки стали доступнішими

П'ятниця, 22 квітня 2016, 10:26
Національний банк України прийняв низку стратегічних рішень: зниження облікової ставки, удосконалення операційного дизайну монетарної політики, оптимізація процедур управління ліквідністю тощо.
Кредити для економіки стали доступнішими

НБУ з 22 квітня 2016 року знизив облікову ставку на 3 п. п., до 19% річних. Зазначимо, що з 25 вересня 2015 року діяли 22% річних.

Рішення про лібералізацію монетарної політики стало результатом триваючого тренду зниження споживчої інфляції. За підсумками першого кварталу поточного року вона сповільнилася до 1,6%, тобто нижче за очікування регулятора.

«Ризики для більшої інфляції порівняно з цільовими показниками, що стримують пом'якшення монетарної політики в першому кварталі, з часу попереднього засідання правління НБУ з монетарних питань істотно ослабли», — цитує УНІАН голову НБУ Валерію Гонтареву.

Вона повідомила, що завдяки формуванню нового уряду знизилася політична напруга, а відновлення транзиту українських товарів через Російську Федерацію і поступове зростання цін на вітчизняний експорт позитивно вплинули на зовнішні ризики.

Але небезпека існує у затримці з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом та можливій нерішучості сформованого уряду продовжувати реформи.

Нацбанк також прийняв рішення «удосконалити операційний дизайн монетарної політики, і тепер відсоткова ставка з ключового інструмента монетарної політики з розміщення депозитних сертифікатів на двотижневий термін встановлюватиметься на одному рівні з обліковою ставкою».

Це забезпечить управління короткостроковими ставками на міжбанківському грошово-кредитному ринку, а в подальшому — сприятиме зміні ставок за іншими фінансовими активами (державними цінними паперами, ставками банків за кредитами і депозитами).

НБУ оптимізував процедури і набір інструментів управління ліквідністю. Зокрема, Нацбанк «зафіксував коридор відсоткових ставок за інструментами постійного доступу на рівні облікової ставки плюс/мінус 2 відсоткових пункти, при цьому верхньою межею є ставка за кредитами овернайт, нижньою — ставка за депозитними сертифікатами овернайт. Крім цього, НБУ скасував регулярне проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів на термін, що відрізняються від двох тижнів, щоб стимулювати розвиток міжбанківського кредитного ринку і посилювати чіткість сигналів у змінах у монетарній політиці. При цьому, всі операції НБУ з надання ліквідності відтепер проводитимуться за єдиною ставкою, яка дорівнюватиме ставці за кредитами овернайт. Також регулятор усунув можливість дострокового погашення депозитних сертифікатів».

comments powered by HyperComments