Українській владі радять використовувати ліцензійне ПЗ

Вівторок, 3 травня 2016, 10:55
Офіс Торгового представництва США відзначив недостатній рівень захисту прав інтелектуальної власності в Україні.
Українській владі радять використовувати ліцензійне ПЗ

Про це свідчить щорічний звіт Special 301 Report офісу Торгового представництва США.

«Україна, як і минулого року, опинилася у групі з 11 країн у так званому списку Priority Watch List. Країнам цієї групи рекомендується вжити активних заходів для покращення рівня захисту у сфері прав інтелектуальної власності. До даної групи, крім України, увійшли Китай, Аргентина, Чилі, Росія та ін. В той же час автори звіту нагадали, що у 2013 році Україна мала нижчі показники і входила до списку аутсайдерів — Priority Foreign Country», — пише УНІАН.

У Торговому представництві США зазначають, передусім Україні необхідно зменшення використання неліцензійного програмного забезпечення (ПЗ) в органах державної влади, «аби подати приклад дотримання прав інтелектуальної власності приватним підприємствам». Зараз рівень використання піратського програмного забезпечення в державних установах України оцінюється у 60-80%.

Автори документа вказують, що Україна поліпшила ситуацію за деякими напрямами: створено спеціальний підрозділ по боротьбі з порушенням прав інтелектуальної власності у Нацполіції, оприлюднені урядові плани щодо посилення контролю за дотриманням законодавства у даній сфері. Однак доказів реального прогресу американські експерти поки не бачать.

У звіті констатують, що хоча Україна і бореться з випадками порушення авторських прав, в країні діють близько 15 організацій, які займаються збором роялті, але не виплачують його власникам авторських прав. Окрім того, існує велика кількість сайтів, що розповсюджує піратський контент.

Зазначимо, що новий уряд повідомляв про плани розгляду концепції реформування державного управління у сфері захисту інтелектуальної власності. Зокрема, за словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України – торгового представника України Наталії Микольськії, до парламенту подадуть кілька законопроектів з метою технологізації функцій держави і розвитку ІТ-галузі.

comments powered by HyperComments