Мешканцям Харківщини відкрили кордони Росії

Середа, 4 травня 2016, 11:06
Щодоби з області виїжджають приблизно 25 тисяч людей.
Мешканцям Харківщини відкрили кордони Росії

На травневі свята традиційно для жителів прикордонних населених пунктів введені спрощені правила перетину.  «Уперше за останній час жителі сіл по обидва боки українсько-російського кордону знову можуть потрапити в сусідню державу лише за пропискою у внутрішньому паспорті», — повідомляє ТСН.

Режим діятиме протягом поминального тижня, щоб люди могли провідати могили родичів у сусідній державі. За даними ТСН, кількість людей, які перетинають кордон, зросла майже вдвічі. Щодоби до Харківської області в'їжджають і виїжджають приблизно 25 тисяч людей.

«У мене тато з Росії, мама – із Західної України. Їздимо в гості», – говорить жителька Харкова Ольга Овієва, що перетинає кордон пішки з двома дітьми.

Користаються послабшанням режиму переважно громадяни України, кажуть прикордонники.

«Можливо, це пов'язано з тим, що громадяни РФ уже відвикли перетинати державний кордон. А, можливо, якась інформація до них не дійшла», – розповідає перший заступник керівника Харківського прикордонного загону Сергій Латинцев. Люди ж пояснюють, що їхні російські родичі просто бояться, бо там ширяться чутки про арешти росіян просто на рубежі. «Вони б хотіли приїхати в Україну машиною, але зять боїться, тому не їдуть», – каже жителька Житомира Наталія Маленкова.

Прикордонники запевняють: людей оглядають так само — з урахуванням ситуації та через російську агресію. «Ніхто не виключає можливості провезення товарів диверсійної діяльності, вибухівки, зброї і заходження диверсійно-розвідувальних груп. Це питання ніхто не виключає», – наголошує Сергій Латинцев.

comments powered by HyperComments