Замість Пенітенциарної служби буде три департаменти

Четвер, 19 травня 2016, 14:39
Кабмін схвалив Концепцію реформи системи виконання покарань, розроблену Мінюстом спільно з європейськими колегами.
Замість Пенітенциарної служби буде три департаменти

 

Погоджені реформи передбачають повну ліквідацію Державної пенітенціарної служби. Функції передадуть трьом новим департаментам у Міністерстві юстиції (пробації, режимний та ресурсного забезпечення). Замість регіональних управлінь буде створено п’ять міжрегіональних управлінь, що дасть можливість оптимізувати структуру і спрямувати кошти на підвищення зарплат.

«Не можна відремонтувати установи, яким більше 100 років. Ми пропонуємо схему державно-приватного партнерства, коли інвестор побудує нам нові заклади утримання ув’язнених в обмін на отримання ділянки, де була стара установа. Пілотним проектом у цьому напрямку було визначене Лук’янівське СІЗО в Києві», — наголосила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Другим пілотним проектом, який Мін’юст реалізовуватиме разом з партнерами з Норвегії, стане запуск системи пробації по всій Україні.

«75 років не змінювалися стандарти виконання покарань. Багато установ були зведені ще за царських часів. Ми готові змінити умови перебування громадян у закладах виконання покарань», — зауважила  Наталія Севостьянова.

Як повідомляє Урядовий портал, реформа передбачає відмову від радянських кримінально-виконавчих інспекцій і побудову на їх місці пробаційних центрів на рівні районів. За півроку до того, як особа покидатиме установу, з нею почнуть працювати співробітники, які зможуть підготувати людину до повернення у суспільство.

«Ми будуємо нову структуру і зменшуємо кількість атестованих співробітників у системі з 77% до 28%. Ми робимо фокус на захист тих, хто працює безпосередньо в закладах, а не займається паперовою роботою в офісах. Ми підвищимо їм заробітну плату за рахунок економії по системі й зменшення бюрократичного апарату», — поінформувала присутніх Наталія Севостьянова.

На рекомендацію Ради Європи також буде проведена демілітаризація пенітенціарної системи. Передбачено оновлення через прозорі конкурси кадрового складу. За розрахунками до системи має влитися не менше 20% нових людей.

«Разом ми маємо переписати всі закони, які стосуються даної сфери. Тільки так ми зможемо докорінно змінити умови відбування покарань», — сказала перший заступник міністра юстиції.

За її словами, у системі установ виконання покарань функціонує близько 100 державних підприємств, перевжна більшість яких збиткові. Причиною такого стану вбачають корупцію та неефективне управління.

«Ми бажаємо подолати корупцію перш за все переведенням усіх закупівель на систему ProZorro. Також ми створимо єдиний виробничий холдинг, який зможе об’єднати ці підприємства і на незалежній номінаційній комісії ми оберемо керівника новоствореного підприємства», — додала Наталія Севостьянова.

Наразі, за даними Мінюсту, у системі, яка була розрахована більш ніж на 200 тис. ув’язнених, перебуває лише 70 тисяч. Причому один охоронець стереже всього трьох засуджених. Такого немає в жодній країні.

«Доки пенітенціарна служба є окремим органом ми не маємо інструменту для його оновлення і приведення до європейських стандартів», — пояснила перший заступник міністра юстиції.

comments powered by HyperComments