Зона відчуження може перетворитися на туристичну

П'ятниця, 3 червня 2016, 12:26
Також у планах — розвиток наукової та економічної галузей, масштабне будівництво.
Зона відчуження може перетворитися на туристичну

За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерак, такі можливості з’явилися після того, як Верховна Рада прийняла у першому читанні президентський законопроект №4437 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Акт регулює діяльність у зоні відчуження.

«За 30 років зона відчуження стала набагато безпечнішою. З дня трагедії рівень радіації зменшився в 10 тисяч разів. Це означає, що і ми повинні змінити своє ставлення до зони відчуження. Прийняття законопроекту дає можливість нам як державі рухатися від трагедії через зміни до розвитку», — цитує міністра Урядовий портал. Чиновник переконаний, що прийняття закону дасть серйозний поштовх для розвитку наукової, туристичної та економічної галузей.

«Після зупинки роботи Чорнобильської АЕС магістральні електромережі високого напруження не використовуються за призначенням. А це досить великі території, які можна і необхідно застосувати для будівництва сонячних електростанцій. Найбільш екологічною є сонячна альтернативна енергетика, але відсутність прав розпорядження землею у зоні відчуження не давала можливості розпочати там будівництво сонячних електростанцій», — зазначив Остап Семерак.

Внесення змін у законодавство регулює містобудівну та архітектурну діяльності у зоні відчуження, впроваджує правила розпорядження землями державної власності та видачу дозволів на спеціальне водокористування водних об’єктів у такій зоні відповідним центральним органом виконавчої влади. Також науковцям дозволять проведення наукових досліджень на території, яка зазнала забруднення.

«За 25 років ніхто не звертався з вимогою надати дозвіл на використання результатів наукових досліджень у зоні відчуження. Відзначу, що на світовому ринку науки досвід українських вчених є у великому попиті», — зазначив міністр.

Нагадаємо, Президент підписав указ про створення на території зони відчуження Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. «Саме в такий спосіб ми розпочнемо процес реінтеграції постраждалої території», — розказав Остап Семерак.

Він пообіцяв, що до розгляду в другому читанні законопроект буде спільно допрацьований, та виказав сподівання на його ухвалу найближчим часом.

comments powered by HyperComments