Освіта зі складнощами. Як в Україні живеться переміщеним вишам

П'ятниця, 17 червня 2016, 16:21
Помічниця ректора аграрного університету Луганська Олена Знаткова, який евакуювали до Харкова, прокоментувала результати зустрічі представників переміщених навчальних закладів з губернатором Луганщини Юрієм Гарбузом.
Освіта зі складнощами. Як в Україні живеться переміщеним вишам

Зазначимо, що з непідконтрольних територій евакуйовано 16 ВНЗ. Вже півтора роки вони працюють в нових умовах. Аналітична записка «Шляхи та механізми забезпечення реалізації права громадян України на освіту в окремих районах Донецької та Луганської областей» свідчить, що Комітет з питань науки і освіти Верховної Ради України спільно з освітянами і представниками громадських організацій визначив низку першочергових завдань для продовження роботи вишів: надання елементарних соціально-побутових умов студентам та викладачам (у першу чергу – забезпечення доступності житла); збереження інституційної спроможності вишів; забезпечення евакуйованих університетів обладнанням; створення умов для розвитку. «Студенти евакуйованих ВНЗ також часто стикаються з проблемами, зумовленими браком матеріальної бази на нових місцях, які призводять до невідповідності отримуваного рівня освіти очікуваному раніше. Внаслідок цього чимало студентів виявляють бажання перевестися до інших університетів», — йдеться у документі, складеному Національним інститутом стратегічних досліджень.

Як пише на своїй фейсбук-сторінці Олена Знаткова, деяким вишам пощастило — була база, змогли вивезти документацію, сформувалися потужні колективи. Прикладом називає СНУ ім. В. Даля.

На фото — корпус А університету ім. В. Даля у Луганську.

Нині ВНЗ розташовується у Северодонецьку.

На фото — нинішній корпус університету ім. В. Даля у Сєвєроденецьку. 

«Секрет успіху — в скаженій працездатності колективу, наявності бази і загартованих викладачів, активній грантовій діяльності. Йдуть ремонти, кадрами забезпечені, акредитація є», — зазначає освітянка.

Пощастило з базою ЛНУ ім. Т. Шевченка — він переїхав до Старобільська.

На фото — колишній головний корпус ВНЗ.

Головну сторінку сайту ЛНУ ім. Т. Шевченка прикрашає нинішній головний корпус.

«Виїхали і працюють найдосвідченіші управлінці, іноземні студенти навчаються в Полтаві. Розгалужена мережа баз для навчання — Лисичанськ, Кремінна, Рубіжне, Старобільськ. Універ — найбільший налогоплательник в м. Старобільську», — зазначає Олена Знаткова, дивуючись, що місцеві депутати відмовили вишу у виділенні покинутого дитячого садка.

Є проблеми у ВНЗ, де працює Олена Знаткова — Луганському національному аграрному університеті (ЛНАУ). Він базується у Харкові — орендує кілька корпусів. Наприклад, ректорат і відділ кадрів розташовуються у будівлі ХНТУСГ ім. Петра Василенка (вул. Алчевських, 44), навчальний корпус — на пр. Ювілейному, а спортзал — на пр. Московському.

План території ЛНАУ у Луганську.

Сьогодні виш створює філію в Старобільську, використовує базу в с. Веселе, але «колишній ректор ЛНАУ стала міністром освіти Лнрщіни та всіляко намагається знищити універ».

З інформаційного буклету ЛНАУ.

Луганський державний медичний університет переїхав до Рубіжного.

На фото — колишній головний корпус ЛДМУ.

«Профільне міністерство охорони здоров'я. Я так розумію, МОЗ ще не усвідомило свою роль у підтримці цього університету і значимість цієї підтримки. М'яко кажучи, недолюблюють вчених-переселенців і професорів зі світовим ім'ям місцеві лікарні, які використовуються як клінічні бази для навчання студентів. Ціни на оренду підняли до небес. Можна подумати, що Рубіжне — передмістя Парижа. Дізналася, що на території Луганської області практично немає обласної лікарні. І все це треба створювати. Відрадно, що Юрій Гарбуз вважає пріоритетом створення потужної системи охорони здоров'я і планах — пілотний проект», — коментує ситуацію помічниця ректора ЛНАУ.

На фото — вигляд офіційного сайту ЛДМУ з зображенням корпусу у Рубіжному.

Луганський університет внутрішніх справ ім. Е Дідоренка знайшов притулок у Сумах.

На фото — корпус ВНЗ із назвою, що була до 2005 року.

«Я, працюючи в Департаменті освіти і науки в Луганській ОДА, до війни, неодноразово була в цьому універі. Це непередавана атмосфера, чистота, порядок, достаток, дисципліна. Хороший інший світ у сірому Луганську. Зараз — між Сумами та Миколаєвим, зараз масштабні завдання і надії на становлення універу на території Луганської області», — пише Олена Знаткова.

Схема проїзду до вишу у Сумах.

ДонДТУ до війни був в Алчевську, зараз — у Лисичанську. «Тяжко. Але, за підтримки Луганської ОДА, будуть нові проекти і перспективи подальшого розвитку», — висловлює сподівання помічниця ректора ЛНАУ.

Україномовний варіант сайту вишу, що працює у «ДОЗ ВПО Луганської народної республіки».

Вигляд офіційного сайту ВНЗ.

Олена Знаткова коментує досягнуті під час зустрічі з губернатором домовленності. Зокрема, пошуки забезпечення студентів та викладачів житлом. «На нараді було доручено створити реєстр викладачів для пільгового кредитування. Але, приміряючи ситуацію на себе, скажу чесно — ніякий, навіть пільговий кредит не потягну. Решта — не знаю», — резюмує викладачка, зазначаючи, що керівники вишів демонструють наполегливе бажання подолати всі негаразди, всі труднощі, «всі вони заслуговують глибокої поваги і вдячності».

comments powered by HyperComments