У кримських в’язнів з’явилася надія на звільнення

П'ятниця, 8 липня 2016, 10:08
Україна та РФ шукають формату повернення українських ув'язнених, які перебувають у Криму.
У кримських в’язнів з’явилася надія на звільнення

«Поки що це закриті дипломатичні переговори за схожою формулою, яка була щодо наших політичних в'язнів. Ми розглядаємо варіант, щоб просто відбулася фізична передача тих, хто виявив бажання відбувати покарання на території України», —  сказав міністр юстиції України Павло Петренко.

Для частини українців, що перебувають у пенітенціарних установах в Криму, має бути застосований «закон Савченко» і «деякі з них повинні вийти достроково», пише «Інтерфакс-Україна». «Зараз основне питання – яким буде механізм фізичної передачі з тією стороною», — підкреслив Петренко.

Міністр припустив, що це може бути «окремий обмін з письмовими зобов'язаннями, що ми забезпечуємо гарантії їхньої безпеки і забираємо на територію України», або застосована Конвенція про видачу засуджених для відбування покарання. На останній варіант, за словами голови Мінюсту, Україна поки що не погоджується, бо вважає Крим українською територією, а конвенція передбачає передачу засуджених із території іншої держави.

Павло Петренко вважає, що ув’язнені в Криму, які виявили бажання відбувати покарання в Україні, просто мають бути передані українській стороні. Що стосується кількості таких ув'язнених, то, за його словами, про це говорити ще передчасно.

Зазначимо, що 18 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та її колега з Російської Федерації Тетяна Москалькова домовилися укласти угоду про переміщення ув’язнених із Сімферополя. Йдеться про переміщення 18 осіб.

comments powered by HyperComments