В Україні можна буде одружитися за годину

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 19 липня 2016, 10:03
Тепер зарєструвати шлюб можна за день або навіть пару годин
В Україні можна буде одружитися за годину

Урядом прийнято рішення про запровадження на території шести міст України (у Києві, Одесі та Львові, а також у Маріуполі, Сєверодонецьку і Херсоні) чергового пілотного проекту Мін’юсту з децентралізації функцій РАЦСів та скорочення встановлених законодавством так званих термінів «очікування» шлюбу. Відтепер у вказаних містах громадяни зможуть одружитися протягом доби або навіть і за годину.

В окремих містах вже планується запровадити цілодобову реєстрацію шлюбів.Нововведення, за думкою Міністра юстиції, має сприяти знищенню корупційних проявів в органах РАЦС під час визначення дати укладення шлюбу.

Також Міністр юстиції зазначив і про заплановані на майбутнє аналогічні заходи зі спрощення процедури розлучень, відповідно до яких найближчим часом розлучитися теж можна буде у максимально короткий термін, але лише за умови згоди обох з подружжя, відсутності неповнолітніх дітей та майнових спорів.

Але експерти не зовсім позитивно розцінюють це нововведення. У будь-якому разі реєстрацію шлюбів та розлучень не можна розглядати лише як технічну функцію, яку може виконувати будь-хто й у будь-який термін. Вказане питання є частиною державною політики у сфері сім’ї та безпосередньо зачіпає права, свободи та законні інтереси громадян,
а отже, щонайменш, потребує передбаченого чинним законодавством громадського обговорення.

Більш того, слід зазначити, що норма, відповідно до якої шлюб реєструється лише після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу, визначена Законом (ст. 32 Сімейного кодексу України). Отже, рішення Уряду, відповідно до якого вказана норма не буде виконуватись, хай навіть і під час реалізації «пілотного проекту», прийнято в порушення статті 19 Конституції України з перевищенням повноважень, вважають спеціалісти з ГО "Експертиза реформ".

comments powered by HyperComments