У понеділок стане відомо, хто поступив на бюджет

П'ятниця, 29 липня 2016, 12:15
У Міносвіти абітурієнтам не радять поспішати з написанням заяв на контракт.
У понеділок стане відомо, хто поступив на бюджет

Вже 1 серпня абітурієнти знатимуть, чи змогли вони отримати місце державного замовлення. “Окрім сайту vstup.info, інформацію про рекомендованих до зарахування на бюджетні місця до 12 години дня 1 серпня повинні оприлюднити університети. Також інформація про зарахування абітурієнта з’явиться в його особистому кабінеті, через який вступник подавав заяву”, - пояснила під час прес-конференції на тему “Вступна кампанія 2016. Етап 2 - Зарахування” перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.

До цього часу триває електронний аналіз даних вступників. Цьогорічне нововведення -  принцип “місце йде за абітурієнтом”  - дозволяє на 25% збільшити кількість бюджетних місць для університетів, зазначають у прес-службі Міносвіти.

“Введення цієї системи – критично важливе, оскільки це дасть можливість відійти від практики ручного розподілу, коли Міністерство саме розподіляє місця державного замовлення. Тепер ми робитимемо прив’язку до сильних абітурієнтів та даватимемо місця тим університетам, куди йдуть навчатися вступники з найвищими балами”, - зазначила Інна Совсун.

Абітурієнти зі статусом «рекомендовиний до зарахування на навчання за бюджетні кошти» повинні привезти оригінали документів в приймальну комісію вишу до 18 години 5 серпня 2016 р., а наступного дня вже будуть оприлюднені списки зарахованих на бюджетні місця. Абітурієнти, які не отримали місце держзамовлення, до 10 серпня можуть написати заяву на вступ на контракт. Списки контрактників вивісять 12 серпня.

Інна Совсун розказала, що до МОН надходять звернення абітурієнтів, яким приймальні комісії пропонують прийти та написати заяву на зарахування на контракт вже зараз.

“Ми звернулись до університетів з наполегливим проханням не робити цього, оскільки це суперечить умовам прийому і створює додаткові загрози для абітурієнтів. Така проблема існує вже не один рік, вступники слухають  приймальну комісію та приносять документи на контракт. А після того, як з’являється інформація, що абітурієнт пройшов на бюджет, він намагається забрати свої документи, проте університет не віддає йому оригінали, або сильно затягує цей процес”, - розказала перший заступник міністра освіти і науки.

Вона наголосила, що поспіх створює додаткові проблеми для абітурієнтів. Головне - не переживати, вступники встигнуть подати заяву на контракт після того, як вже будуть точно знати, що не проходять на бюджет.

“В цьому році рекордна кількість абітурієнтів має шанси вступити на бюджетні  місця. Тому шанси є, вони хороші, прохання не поспішати з написанням заяви на контракт. В сьогоднішніх умовах варто почекати хоча б до першого серпня – коли всі точно знатимуть, чи пройшли на бюджет, і потім вже писати заяву на контракт, якщо буде таке бажання і можливість”, - наголосила Інна Совсун.

У Міносвіти нагадують, що з усіма питаннями щодо вступної кампанії 2016 року можна звертатися за телефонами гарячої лінії: (044)-481-32-15, 068-951-25-13. Для дзвінків з території Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей: 050-550-54-11; 0 800 504 425. Консультативні телефонні лінії працюють протягом вступної кампанії в робочі дні з 9:00 до 18:00. Також конкретні питання щодо вступу можна надсилати на електронну скриньку МОН vstup_2016@mon.gov.ua.

comments powered by HyperComments