В Україні більше не друкуватимуть паспорти старого типу

Середа, 21 вересня 2016, 12:07
З 1 жовтня 2016 року в країні буде започатковано оформлення нових паспортів у вигляді пластикової картки для всіх громадян.
В Україні більше не друкуватимуть паспорти старого типу

Законопроект № 3224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України», відповідно до якого  буде започатковано оформлення нових паспортів у вигляді пластикової картки для всіх громадян, був ухвалений Верховною Радою України ще 14 липня.

Нові паспорти є більш захищенними від підроблення. Вони містять електронний безконтактний носій, який неможливо змінити або скопіювати.

Тепер українці отримуватимуть у 14 років. Особам, що не досягли 18-річного віку, паспорт оформлятиметься на 4 роки, а всім іншим – на 10 років. Представники старшого покоління за бажання зможуть невизначено довгий термін користуватися паспортами у вигляді книжечки. 

Нові паспорти міститимуть номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). А також текст українською та англійською мовами, при цьому транслітерацію можна буде зберегти по раніше виданих документах. В них не робитимуться відмітки про реєстрацію шлюбу, однак кожному із подружжя видаватимуть свідоцтва про шлюб.

Усі дані про громадян, які містяться на паперових носіях, будуть поступово оцифровані та внесені до Єдиного державного демографічного реєстру. Важливо, що всі випадки доступу до персональних даних особи фіксуватимуться в автоматичному режимі та зберігатимуться.  Власник персональних даних зможе безкоштовно отримувати інформацію про те, хто, коли та на якій підставі переглядав інформацію про нього в Реєстрі.

Вперше 14-16-річним документ видадуть безкоштовно, всім іншим – за плату. Громадяни здійснюватимуть лише один платіж – адміністративний збір. 

comments powered by HyperComments