Порошенко визнав висновки розслідування авіакатастрофи МН17 твердими доказами вини Росії

Четвер, 29 вересня 2016, 02:07
Президент Петро Порошенко заявив, що результати попереднього розслідування Міжнародної слідчої групи щодо збиття «Боїнга» рейсу МН17 над Донбасом надали незаперечні докази причетності до терористичного акту Росії і її бойовиків.
Порошенко визнав висновки розслідування авіакатастрофи МН17 твердими доказами вини Росії

Про це він заявив під час засідання Ради національної безпеки і оборони України, повідомили у прес-службі президента.

«Сьогодні у цій справі Міжнародною слідчою групою поставлена крапка – вони підтверджують, що падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом «БУК». Доведено, що «БУК»-вбивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей «БУК» був терміново вивезений за українсько-російський кордон», – заявив президент України.

«Таким чином, є всі тверді докази того, хто скоїв цей страшний злочин і того, хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку», – сказав він.

Президент нагадав, що за ініціативою України, в тісній координації з міжнародними партнерами, був внесений проект рішення Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для залучення до відповідальності вбивць пасажирів рейсу МН-17 і організаторів терористичної атаки. Це питання було поставлене на голосування і підтримано всіма членами ООН, проте заблоковане Росією, нагадав він.

«Весь світ має право знати, хто за це несе відповідальність», – сказав Порошенко.

При цьому президент зазначив, що Росії не вдалося заручитися підтримкою жодної країни для того, щоб приховати цей злочин.

«Росія дуже сподівалася, що вона не буде на самоті, що хтось ще її підтримає для того, щоб підтримати цей злочин. Чи не вдалося і довелося засвітитися – тоді Росія скористалася правом вето щодо створення міжнародного трибуналу. Юридичною мовою це означає явку з повинною», – сказав Порошенко.

Президент переконаний, що для успішного завершення розслідування потрібна підтримка міжнародного співтовариства і співпраця з боку всіх зацікавлених країн. При цьому він висловив надію, що будуть названі і прізвища тих, хто скоїв цей злочин і тих, хто віддавав наказ.

«Підкреслюю, що, на мою думку, найбільш ефективним було б створення під егідою СБ ООН механізму притягнення до відповідальності винних у цій катастрофі», - сказав президент.

Він доручив МЗС, СБУ, Міноборони, Мін'юсту продовжувати координацію дій для того, щоб міжнародна слідча група швидше представила світу остаточні результати розслідування і назвала прізвища. За його словами, далі будуть скоординовані дії щодо застосування національних судів. Крім того, не потрібно припиняти дії щодо притягнення до відповідальності винних у міжнародному суді.

Нагадаємо, міжнародна слідча група прийшла до висновку, що літак Malaysia Airlines був збитий ракетою, випущеною з установки «Бук», яку привезли з Росії, з території, контрольованої сепаратистами. Після цього «Бук» відвезли назад в Росію. Однак представники слідства не стали прямо звинувачувати Росію в загибелі 298 осіб, які перебували на борту.

comments powered by HyperComments