«Зелене світло» на компенсацію грошей і «червоне світло» шахраям: Порошенко підписав новий Закон

П'ятниця, 18 листопада 2016, 08:49
Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг» був підписаний 16 листопада.
«Зелене світло» на компенсацію грошей і «червоне світло» шахраям: Порошенко підписав новий Закон

Про це повідомляє офіційний сайт Президента України.

"Законодавчий механізм, який з одного боку дає «зелене світло» на компенсацію грошей через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а з іншого боку включає «червоне світло» шахраям, посилює відповідальність не лише власників та менеджменту банків, які долучилися до організації злочинної схеми, а також фінансових інституцій, які брали участь в цих схемах", - сказано в повідомленні. 

"У разі виконання банком функцій повіреного, агента, іншого представника або посередникаіз залучення коштів фізичних осіб на користь третіх осіб (включаючи небанківські фінансові установи) банк зобов’язаний попередньо ознайомити у письмовій формі фізичних осіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом фізичної особи, на який поширюються гарантії, встановлені Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", - сказано у проекті закону. 

Також, у відповідності до Закону, Фонд у разі недостатності майна банку звертається до пов’язаної з банком особи, дії якої призвели до заподіяння кредиторам та банку шкоди, та пов’язаної з банком особи, яка внаслідок таких дій прямо чи опосередковано отримала майнову вигоду, з вимогою про відшкодування шкоди, заподіяної банку. Кошти, стягнуті з пов’язаних із банком осіб як відшкодування шкоди, а також з небанківських фінансових установ включаються до ліквідаційної маси банку.

А ліквідація неплатоспроможного банку не є підставою для закінчення судового розгляду на підставі поданого Фондом позову до пов’язаної з банком особи та не є підставою для звільнення від відповідальності пов’язаної з банком особи.

Через 20 днів після набрання чинності закону, після перевірки документів, у відповідності до закону, Фонд гарантування вкладів може розпочати виплати коштів ошуканим вкладникам.

 

comments powered by HyperComments