В заповідних зонах заборонили суцільну вирубку

Четвер, 24 листопада 2016, 06:53
Кабінет міністрів ухвалив зміни до Санітарних правил в лісах України.
В заповідних зонах заборонили суцільну вирубку

Про це інформує прес-служба уряду.

Як повідомляється, віднині документ жорстко регламентує проведення санітарних рубок, а також дає можливість максимально зменшити площі суцільного вирубування дерев.

Як повідомили в Державній екологічній інспекції у Харківській області, головними здобутками нових Санітарних правил в лісах України є:

 – строки та місця здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів визначаються з урахуванням вимог ст. 39 Закону України «Про тваринний світ»;

 – у зонах природно-заповідного фонду забороняється проведення суцільних санітарних рубок, вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев та ліквідація захаращеності;

 – забороняється здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів навколо місць гніздування хижих птахів, занесених до Червоної книги України (радіусом 500 метрів), та чорного лелеки (радіусом 1000 метрів), токовищ глухарів, тетеруків (радіусом 300 метрів);

 – відбір дерев для санітарних рубок у межах природно-заповідного фонду проводиться за участю головного природознавця.

«Для вибіркових санітарних рубок дерева під зруб нумеруватимуть, складатимуть нумераційну відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх на рубку, - зазначають фахівці Держекоінспекції. - Зберігатимуть і окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи – про це робитимуть відмітку в матеріалах відводу та лісорубному квитку».

Інформація про планування, обґрунтування та обсяги санітарних рубок буде оприлюднюватися на сайтах органів місцевого самоврядування та відомств, яким підпорядковані ліси. Кожен громадянин зможе онлайн відслідковувати всю інформацію.

Нагадаємо, Чугуївська місцева прокуратура Харківської області повідомила про підозру 37-річному мешканцю району за фактом незаконної порубки лісу (ст. 246 КК України). Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Вовчанського лісового господарства зловмисник незаконно напилив дуби, берези, ясень та осику. Загальна сума завданих збитків склала понад 32 тис. грн.

 

comments powered by HyperComments