Українці навчатимуться в школі 12 років: Кабмін затвердив європейську концепцію

Четвер, 15 грудня 2016, 05:34
Старт новій українській школі дадуть вже в 2018/19 навчальному році.
Українці навчатимуться в школі 12 років: Кабмін затвердив європейську концепцію

Уряд схвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері реформування середньої освіти «Нова українська школа», згідно з якою тривалість повної загальної середньої освіти збільшиться до 12 років.

«Дитячий організм не сприймає більше, ніж відведено природою для його віку. Реформа передбачає істотну зміну структури середньої школи, щоб максимально врахувати фізичні, психічні, розумові здібності дитини кожної вікової групи», – сказано в тексті Концепції МОН.

Новий базовий закон про освіту передбачає три рівня повної загальної середньої освіти, а саме: початкова освіта, яку діти будуть отримувати за чотири роки, базову середню освіту, тривалість якого триває п'ять років, і трирічне профільне середню освіту (його можна отримати в ліцеї або установах професійної освіти).

Концепція передбачає перехід від школи знань до школи компетентностей.

Формула нової школи складається з кількох компонентів, а саме: новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві; орієнтація на потреби учня в освітньому процесі; партнерство між учнем, учителем і батьками; децентралізація та ефективне управління, що надасть школі реальну автономію; справедливий розподіл державних коштів, яке забезпечує доступ усіх дітей до якісної освіти.

«Щоб забезпечити нові результати навчання, допомогти нашим дітям успішно вибирати профіль подальшого навчання і напрямок свого життєвого розвитку нам потрібна 3-річна профільна школа, тобто 12-й рік. Але за рахунок підвищення якості середньої освіти на більшості спеціальностей бакалаврату ми можемо зробити трирічне навчання, тобто ці речі будуть взаємно компенсуватися», – зазначила міністр освіти Лілія Гриневич на засіданні уряду, де приймали документ.

У Концепції нової української школи уточнюється, що на території Європи 11-річна пострадянська школа залишилася в Україні, Білорусі та Росії, на той час як в усіх європейських країнах мінімальна тривалість здобуття повної загальної середньої освіти становить від 12 до 14 років.

comments powered by HyperComments