Уряд знизив соціальну норму на опалення та газ. Документ

П'ятниця, 10 лютого 2017, 19:25
Крім того, норма стане менша для тих, хто гріється за допомогою електроенергії
Уряд знизив соціальну норму на опалення та газ. Документ

З 1 травня 2017 року наберуть чинності нові соціальні норми споживання енергоресурсів.

Рішення про це ухвалив Кабінет Міністрів України. Постанова про зміни до попередніх документів датована 6 лютого.

Згідно з новим документом, соціальна норма природного газу для опалення житла зменшиться з нинішніх 5,5 кубометрів до 5 кубометрів; теплоенергії для будинків із загальнобудинковими і квартирними приладами обліку - з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал; електроенергії для індивідуального опалення - з 65 до 51 кВт/год на 1 кв. м опалювальної площі.

Як роз'яснив міністр соціальної політики Андрій Рева, причина урізання в тому, що соціальні норми на обігрів одного "квадрата" житла завищені, через що держава переплатила в минулому опалювальному сезоні понад 14,5 млрд грн субсидій.

"Зафіксовані випадки, коли люди взимку відкривали кватирки, мовляв, якщо не використовувати нормативний обсяг газу або струму, то в наступному році субсидію не дадуть, або дадуть менше. Хоча має бути навпаки: субсидія - стимул до економії", - сказав Рева.

Зазначається, що до 30 квітня призначені суми субсидій не зміняться.

Газета "Сегодня" підрахувала, що коли зараз субсидія для родини на опалення складає, скажімо, 1000 грн/міс. (три людини, 60 кв м, компенсується 85% витрат), то пізніше ця цифра зменшиться до 730 грн/міс. на опалення. Самі мешканці доплачуватимуть не 176 грн, а 446 грн.

Раніше повідомлялось, що підвищення мінімальної заробітної плати ніяк не вплине на громадян, які будуть оформляти субсидії в 2017 році.

comments powered by HyperComments