Найближчим часом з`явиться новий порядок перевірок на дотримання законів про працю

Понеділок, 13 березня 2017, 11:02
Це станеться уже у найближчі тижні
Найближчим часом з`явиться новий порядок перевірок на дотримання законів про працю

Повноцінна нормативна база для проведення перевірок інспекторами Державної служби з питань праці з`явиться у квітні.

У документі будуть чітко прописані і причини для цього, і форми документів з обов`язковою інформацією, зазначив голова держслужби Роман Чернега в інтерв`ю UBR.

У першу чергу до підприємців приходять після скарги. Так, у 2016 році в Україні їх було понад 1900. Оскільки 600 було анонімних, перевірки проводились за рештою скарг. У багатьох випадках інформація не підтвердилась, бо скаржились часто ті, хто боявся звільнення й про всяк випадок перестраховувався.

"Скарг багато. Але підставою для перевірок можуть бути також рішення судів, правоохоронних органів, Кабміну. Якщо буде прийнята норма, що дозволяє проведення перевірок на підставі інформації у ЗМІ та інших загальнодоступних джерелах. Рішення про перевірку зможу приймати я або керівник певного управління. Наприклад, у минулому році нас повідомили, що на одному з фермерських господарств працювали люди, яких тримали чи не в рабських умовах, забравши у них паспорти. Такі дані можуть бути підставою для перевірки", - пояснив Чернега.

Він навів приклад, коли підприємство випускає той самий обсяг продукції при вдвічі меншій офіційній кількості працівників. Тоді "висновок напрошується сам" - перевірити, чи не використовується раця неоформлених людей.

Згідно із законодавством, планові перевірки проводяться раз на 1-5 років у залежності від величини підприємтсва.

"Але якщо говорити про позапланові рейди, то вони можуть бути частішими", - підкреслив Чернега.

Він запевнив, що планів щодо збільшення перевірок або нарахування штрафів немає, а кількість перевірок може вирости, скажімо, у зв'язку з рішенням Кабміну перевірити підприємства якоїсь галузі.

Чернега також попередив про появу псевдоінспекторів, які нібито проводять перевірки.

"Розслідування йдуть, але поки нікого не зловили", - зітхнув чиновник.

Раніше юристи рекомендували викликати поліцію, якщо до підприємців прийшли інспектори й відмовляються показати документи.

comments powered by HyperComments