Україна отримає протитуберкульозний препарат нового покоління

Вівторок, 28 березня 2017, 10:05
Він необхідний для лікування важких форм захворювання
Україна отримає протитуберкульозний препарат нового покоління

В рамках проекту USAID «Challenge TB», що здійснюється в Україні міжнародною організацією PATH, Україна безкоштовно отримає новий препарат бедаквілін.

Його використовують для лікування найважчих форм туберкульозу, повідомляє Міністерство охорони здоров`я України.

За інформацією міністерства, в Україні на мультирезистентну форму туберкульозу хворіє кожна четверта особа з цією хворобою.

"Це надія для 1,5 тисячі пацієнтів, у яких дуже тяжка форма туберкульозу", – зазначила заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

Проект здійснює міжнародна організація РАТН, спільно з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського. Представники РАТН прогнозують ввезення бедаквіліну в Україну вже у квітні. Процесс начебто вже на фінальній стадії.

Бедаквілін вважають найефективнішим препаратом проти мультирезистентного туберкульозу. Це принципово новий протитуберкульозний препарат, винайдений за останніх 40 років.

«Цей новий препарат відновлює надію на одужання пацієнтів із мультирезистентною формою туберкульозу», – зазначив Джордж Кент, заступник Голови дипломатичної місії США в Україні.

Станом на 2016 рік його застосовували у 70 країнах. За кордоном вартість одного курсу лікування коштує близько 2 тисяч доларів.

В Україні лікувати почнуть 200 пацієнтів на базі клініки Інституту фтизіатрії та пульмонології. Це пацієнти, хворі на важкі форми туберкульозу з розширеною резистентністю до основних протитуберкульозних препаратів.

Бедаквілін завжди застосовують у комплексі з іншими 5–7 препаратами.

«Лікування для дуже важких хворих триватиме понад 20 місяців, але бедаквілін використовують протягом перших шести: він добре накопичується і надовго затримується в організмі, тому терапевтичний ефект триватиме. Ці перші 6 місяців пацієнти лікуватимуться у клініці інституту, потім вони будуть виписуватися у регіони, де проживають», – розповіла голова представництва PATH в Україні Катерина Гамазіна.

У МОЗ зазначили, що туберкульоз на глобальному рівні входить до першої десятки причин смерті.

Раніше повідомлялося, що в Харківській області захворюваність на туберкульоз за останні п`ять років знизилась.

comments powered by HyperComments