В Україні відновлять військові суди

Середа, 29 березня 2017, 00:48
Анонсував відновлення військових судів Президент України Петро Порошенко.
В Україні відновлять військові суди

Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність створення спеціальних військових судів, рішення яких не будуть ставитися під сумнів українськими воїнами.

«Я планую запропонувати відновлення спеціальних військових судів відповідно до існуючих міжнародних практик. Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові спеціалісти, військові експерти і військові судді, а не цивільні. Принаймні зараз, поки триває ця жахлива підступна гібридна війна», – заявив він на своїй сторінці в Facebook.

Цю заяву верховний головнокомандувач зробив у зв’язку з оголошенням вироку генералу Віктору Назарову у справі про катастрофу військового літака Іл-76 в Луганському аеропорту в 2014 році. Нагадаємо, що суд Павлограда Дніпропетровської області визнав винним генерал-майора Віктора Назарова у справі про збитий влітку 2014 року в Луганському аеропорту військовий літак Іл-76 і засудив його до семи років позбавлення волі. 14 червня 2014 року бойовики збили військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76, коли він заходив на посадку на аеродром у Луганську. В результаті загинули усі 49 осіб, що перебували на борту. Перший суд над генералом Назаровим почався в грудні 2015 року. Згідно з висновком комісійної комплексної військово-тактичної криміналістичної експертизи, Назаров не вжив заходів щодо подолання протиповітряної оборони терористів і не забезпечив безпеку перельоту Іл-76 в контрольований бойовиками Луганськ.

Порошенко наголосив, що по-справжньому винним у загибелі українських військових є «ворог, який віроломно вдерся на нашу землю».

«За останні три роки ми виховали нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої України. Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності та безпеки», – додав глава держави.

Військові апеляційні та військові місцеві суди були ліквідовані у 2010 році. В Адміністрації Президента тоді пояснили, що військові суди ліквідовані з метою «гарантувати конституційний принцип незалежності суддів при здійсненні правосуддя», а також для відповідності української системи правосуддя європейським стандартам.

 

 

comments powered by HyperComments