Розслідування справ щодо побиття майданівців продовжують «гальмуватися» - правозахисники і потерпілі

Юлія Гуш  |  Понеділок, 10 квітня 2017, 16:31
Про це розповідають і правозахисники, і потерпілі, які постраждали під час масового побиття 1 березня 2014 року
Розслідування справ щодо побиття майданівців продовжують «гальмуватися» - правозахисники і потерпілі

За словами Наталії Охотнікової, адвоката Харківської правозахисної групи, розслідування справ щодо побиття майданівських активістів затягуються. Деякі з них неодноразово закривалися. І хоча деякі зловмисники отримали реальні терміни, але це тільки невеличка частина з їх загального числа. Наталія Охотнікова зазначає, що у цьому плані правосуддя носить суто вибірковий характер.

«Ми бачимо, що по деяким справам прокуратура попрацювала трохи спритніше, – зазначила вона, – важко сказати, з цим це пов’язано, але вони були передані до суду. І близько п’яти вироків вже є. Вони вступили в силу. Але більша частина цих справ знаходиться в якомусь «підвішеному» стані».

За її словами, майданівці, які постраждали під час подій під ХОДА, були готові сприти слідству та надавати всі наявні докази. Але вони зазвичай наштовхувались на непорозуміння правоохоронців, які аж ніяк не показували бажання розслідувати ці злочини. Олександр Туча був одним з постраждалих. Він свого часу звернувся до правоохоронних органів стосовно власного побиття та був готовий надати всі матеріали про те, хто його бив і як це відбувалося. Проте Тучі одразу довелося стикнутися з низкою проблем: спочатку його не хотіли визнавати постраждалим, а потім розслідування справи почало штучно затягуватися».

«Справа постійно «гальмується», – розповів він, – а механізм «гальмування» найпростіший: по моїй справі змінилося троє слідчих». За словами Тучі, перший слідчий, який мав би займатися розслідуванням, заявив, що закриває справу через відсутність доказів. Друга слідча почала відверто ігнорувати потерпілого. Олександр Туча згадував, що йому постійно доводилося переходити від одного слідчого до іншого, терпіти хамське ставлення з боку правоохоронців і кожного разу давати свої свідчення, починаючи з самого початку. Він впевнений, що розслідування його справи просто затягують.

«Можемо сказати, що справи затримують, передають з райвідділу до райвідділу з незрозумілих нам причин, – зазначила Наталія Охотнікова, – у більшості випадків потерпілі, які були побиті, принижені, яким були завдані тілесні пошкодження – вони не отримували процесуального статусу. Це було зроблено, коли адвокат брав справу та надавав допомогу. Тільки тоді почало щось відбуватися. Це дуже принципові справі. Це саме ті події, які могли привести до того, що у нас би тут виник ХНР. Якби харків’яни не дали відсіч і вінницький «Ягуар» не погодився допомогти у цьому».

Тому правозахисники вирішили залучити власні важелі впливу на працівників правоохоронних органів, щоб дані справи такі зрушили з місця – звернулися до Європейського суду зі прав людини.

«В окремих випадках побачивши, що розслідування не проводиться відповідним чином, ми поскаржились у Європейський суд з прав людини на незадовільне розслідування, – розповіла Охотнікова, – ми розповідали, що людина була побита. Побита в присутності, що соромно визнавати, працівників міліції (на той момент). Які дивилися в різні сторони, але не на процес побиття».

Даний позов вже пройшов перший етап перевірки Європейському суді. Варто зазначити, що скаргами з України він просто завалений, проте близько 97% з них відсіюється ще на самому початку. Судовий процес по подібним справам зазвичай займає 2-3 роки. За словами Наталії Охотнікової, це може допомогти, адже с кожним роком розслідувати подібні справи буде все складніше.

comments powered by HyperComments