"Герої" не вмирають. Іноземців примусять успішно здавати іспити з української до переведення на другий курс

Вівторок, 25 квітня 2017, 19:03
Нововведення переслідує мету підвищити якість навчання іноземних громадян в Україні
"Герої" не вмирають. Іноземців примусять успішно здавати іспити з української до переведення на другий курс

«Ми маємо дуже різну ситуацію з різними вишами, але всім добре відомо, що навіть одна ложка дьогтю може зіпсувати бочку меду. Україна має унікальні умови для залучення до навчання іноземних студентів, ми повинні використати це як перевагу для побудови позитивного іміджу нашої країни, а не для його дискредитації. Саме тому покращення умов та підвищення якості навчання іноземців є одним із важливих пріоритетів для МОН», – заявила Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич.

Вона пояснила, що важливим чинником погіршення умов для навчання іноземних студентів в Україні стала відміна ліцензування освітніх послуг для іноземців. Міністерство вже підготувало нові Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності закладів освіти. Вони міститимуть чіткі вимоги до навчального закладу, який планує здійснювати навчання іноземців. Таким чином, ВНЗ зможуть отримати ліцензію без і з можливістю приймати на навчання іноземців.

Перший крок до якісної освіти, якісного випускника – це конкурсний відбір кращих абітурієнтів, який є загальною практикою в Україні. Проте така практика не завжди системно застосовується українськими університетами, коли на навчання приймають іноземних абітурієнтів. Часто їхній освітній рівень не є достатнім для здобуття вищої освіти, і студенти не можуть повноцінно навчатися.

«Частина іноземних випускників не володіє мовою навчання навіть після присвоєння кваліфікації. Тому буде запроваджено єдиний обов’язковий іспит для іноземних студентів з мови навчання. Це буде зовнішній незалежний іспит, який зараз розробляється спільно з Українським центром оцінювання якості освіти та нашими національними університетами. Планується іспит на знання трьох мов, на яких найбільше навчаються іноземні студенти – з української, англійської та російської», – повідомила Лілія Гриневич.

Планується, що всі іноземні студенти повинні будуть складати іспит до закінчення першого року навчання, а переведення на 2 курс буде можливим лише за умови успішного складання такого іспиту. Тестування мають запровадити для тих іноземців, що будуть зараховані до українських ВНЗ після 1 листопада 2018 року. Міністр зазначила, що зараз усі учасники процесу намагаються пришвидшити запровадження іспиту і зробити його на рік раніше.

comments powered by HyperComments