Тортури в Україні будуть детально документуватися медиками

Середа, 28 червня 2017, 10:05
МОЗ розробляє стандарти такого "документообігу"
Тортури в Україні будуть детально документуватися медиками

Повштохом до такої роботи став висновок Моніторингової місії ООН з прав людини, - повідомляє «Справжня Варта»

Місія, що тривала в Україні з 16 лютого до 15 травня 2017 року засвідчила, що в країні продовжується систематичне застосування тортур і жорстокого поводження. Зокрема, для отримання зізнань з боку правоохоронних органів до затриманих у справах, пов’язаних із конфліктом.

Потурання катуванню та іншому жорстокому поводженню – грубе порушення медичної етики. Факти катування не повинні замовчуватися. Саме медичні працівники – перші до кого звертаються за допомогою жертви. Лікарям необхідно вміти оцінити стан жертви катування та знати як вірно зафіксувати зміни в фізичному та психічному стані потерпілого.

Судово-медичні та судово-психіатричні експерти, як лікарі з особливими знаннями та особливою роллю в здійснені правосуддя, є саме тими фахівцями, від кого залежить чи отримає суд належні докази катування чи ні. Проте надзвичайно важлива роль лікаря первинної ланки.

Тому Міністерство охорони здоров'я заявило про намір розробити стандарти для ефективного медичного документування катування.

Як раніше писала «Справжня Варта», Мінздоров'я допоможе курцям. Для бажаючих позбутися цієї шкідливої звички запущено новий сервіс.

В Україні запустили професійний сервіс з надання допомоги тим, хто хоче кунути курити. Сервіс складається з «гарячої» телефонної лінії та веб-сайту Stopsmoking. «Гаряча» телефонна лінія 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments