Організатори «Євробачення» накладуть на Україну штраф до 200 тисяч євро

П'ятниця, 30 червня 2017, 02:59
Європейська мовна спілка ще не ухвалила остаточного рішення про застосування санкцій проти України через недопуск на Євробачення-2017 російської співачки Юлії Самойлової.
Організатори «Євробачення» накладуть на Україну штраф до 200 тисяч євро

Національна суспільна телерадіокомпанія оскаржить «штраф за Самойлову», якщо EBU ухвалить таке рішення, повідомляє «Справжня варта».

Питання розглядатиметься на засіданні EBU в Дубліні, де наразі перебуває генеральний директор НСТУ Зураб Аласанія.

Перш за все, сума покарання може скласти до 200 тисяч євро, які буде зобов'язана виплатити Національна суспільна телерадіокомпанія. По-друге, НСТУ вважає такі санкції необгрунтованими, бо в’їзд російської співачки на територію України під час пісенного конкурсу Євробачення-2017 був заборонений Службою безпеки України (у зв’язку з незаконним перетином нею кордону України та порушенням правил в’їзду на територію окупованого Криму). НСТУ – мовник-організатор, і не створює правил перетину кордону.

За словами Зураба Аласанії, розглядався також варіант усунути Україну від участі у майбутніх конкурсах на рік або більше, проте вирішили, що це занадто жорстке покарання і слід обмежитися грошовим штрафом. На думку голови НСТУ, Європейський мовний союз не хоче втрачати Росію.

«Тому, наскільки відомо, вирішили все обнулити. А саме: Росію також оштрафують за те, що вони, всупереч взятим зобов'язанням, запропонували до участі в конкурсі співачку, яка порушила Закон України. І все. Після цього запропонують почати з чистого аркуша», – сказав Зураб Аласанія.

Він також підкреслив: якщо взяти до уваги недофінансування суспільного мовника Кабміном на 300 млн грн, 15 млн євро, які заморожені в Швейцарському банку як борг за Євроньюз (процес триває з 2010 року), а також позов, який готує Росія у зв'язку з недопуском Самойлової, то накладені фінансові санкції можуть стати непідйомною ношею для НОТУ.

На оскарження рішення є 20 діб і процес уже почався.

«Хоча є відчуття, що це нічого не дасть. Власне, остаточне рішення ними прийняте», – висловив песимістичні прогнози Зураб Аласанія.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments