Процес об’єднання громад може бути завершено у п’ятирічний період - Геннадій Зубко

Неділя, 27 серпня 2017, 13:13
А до кінця поточного року буде створено буде створено 665 ОТГ, що забезпечить близько 40% покриття території.
Процес об’єднання громад може бути завершено у п’ятирічний період - Геннадій Зубко

«2018 рік буде визначальним у процесі об’єднання громад, – розповів Геннадій Зубко, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, – наступного року визначимо адміністративні центри, а за рік будемо приймати адміністративне рішення. Ми наближаємося до обов’язкового делегування громадам повноважень».

За його словами, цього року буде додатково прийняте рішення щодо добровільного об’єднання громад до обласних центрів і міст обласного значення. До кінця року буде створено 665 ОТГ, що забезпечить  близько 40% покриття території, передає урядовий портал. Також уряд визначиться із адміністративними центрами майбутніх громад».

За словами Зубка, чиновники у багатьох випадках не хочуть брати на себе додаткову відповідальність і гальмують процес об’єднання: «Приміром, Запоріжжя, Хмельницький і Полтава відмовляються брати на себе повноваження ДАБІ. Цим вони шкодять інвестиційному клімату на своїх територіях, обрізають шляхи до інвестиції, які остерігаються корупційних ризиків».

Геннадій Зубко розповів, що повноваження щодо прийняття рішень про обов’язкове об’єднання громад буде залишено на рівні обласних рад. За його словами, саме там затверджували перспективні плани, а отже, саме обласні ради краще розуміють інтереси громад.

«А КМУ зробить усе, аби органи управління ОТГ ефективно виконували повноваження перед людьми», – підкреслив Зубко.

За його словами, процес об’єднання громад може бути завершено у п’ятирічний період:  «Це буде мегашвидкість. Адже Польща йшла до цього 12 років, Швеція – 20. Хоча я допускаю, що процес об’єднання триватиме і після формування повної карти ОТГ».

Як повідомляла «Справжня варта», у жовтні в Україні пройдуть вибори громад. Так буде обрано керівництво 202 ОТГ. Вибори у них призначено на 29 жовтня. Ще близько 30 громад очікують на рішення ЦВК.

comments powered by HyperComments