В Україні почалася освітня реформа

Середа, 6 вересня 2017, 14:08
Парламент дав згоду на "12-річку" і зростання зарплат вчителів
В Україні почалася освітня реформа

Серед інших нововведень - поява шкіл компетентностей і збільшення ваги української мови, - повідомляє «Справжня Варта»

Новий закон передбачає перехід від школи, яка лише дає потік інформації дитині, до школи, де дитина вчиться здобувати знання та вміння їх застосовувати у житті. Так звана "школа компетентностей" має вчити критично та системно мислити, проявляти творчість, ініціативу, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, ухвалювати рішення, вирішувати проблеми. Законопроект має змінити не лише те, що вчитимуть школярі, а й як. Він декларує зосередженість на індивідуальності дитини.

Проектом закону передбачена система добровільної зовнішньої незалежної сертифікації вчителів. Це буде перевірка педагогів на володіння предметом, вміння спілкуватися з дітьми і використання сучасних методик навчання. Добровільна сертифікація дасть можливість вчителю  на 20 відсотків заробляти більше, якщо він її пройшов.

Законопроект легітимізує різні форми навчання. Освіту можна буде здобувати не лише за партою у школі, а й дистанційно, вдома з батьками, за допомогою тьюторів, заочно, під педагогічним патронажем, на робочому місці та дуально, поєднуючи навчання у навчальних закладах і на робочому місці. Законопроект декларує, що навчання дитина має починати з шестирічного віку і вчитися тепер 12 років: з 1 по 4 класи у початкові школі, з 5 по 9 класи - в базовій середній школі і з 10 по 12 каси у профільній школі, яка може бути професійною або академічною (ліцеї академічного або професійного спрямування).

Депутати проголосували за суттєве збільшення заробітної плати вчителям. Законопроект передбачає підвищення мінімального розміру заробітної плати у три "мінімалки" - понад 9600 гривень, - відзначає видання dw..

Як раніше писала «Справжня Варта», школа у Пісочині, яку сьогодні урочисто відкрив Президент України разом с головою ХОДА Юлією Світличною, залишається загальноосвітньою. За словами директорки школи Галини Волобуєвої , до неї приймають всіх дітей відповідно до бажання батьків.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments