З формуванням ОТГ почалися проблеми

Четвер, 5 жовтня 2017, 16:08
Там, де територіальні громади занадто великі, намітилося дублювання функцій і владних повноважень РДА и райрад
З формуванням ОТГ почалися проблеми

Зокрема, постало питання про перерозподіл ресурсів і повноважень. Також намітилося укрупнення бюрократичного апарату, - повідомляє «Справжня Варта»

Таку тенденцію відзначив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він зауважив, що у районах, де ОТГ утворено в межах усієї території, відбувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування ОТГ, районних рад та РДА. «Там одночасно функціонують райдержадміністрація та райрада із відповідними видатками на їх утримання, а також виконавчі органи ОТГ із визначеними законодавством повноваженнями та фінансуванням. Відповідні райради, як правило, приймають рішення щодо грошової оцінки землі та перерозподілу трансфертів із держбюджету. Райдержадміністрації також позбавлені переважної більшості повноважень, які за законом виконуються виконавчими органами ради ОТГ», - зазначив Геннадій Зубко.

Він навів приклад Старосинявського району, що на Хмельниччині, де громади об’єдналися за принципом: один район – одна ОТГ, у якому обсяги видатків на утримання апарату РДА сягають видатків із районного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення  (8,1 млн грн).

На думку Геннадія Зубка, такий стан речей спричиняє дублювання повноважень районної ради і РДА із органами місцевого самоврядування ОТГ, надмірні витрати на утримання апарату РДА, зниження якості надання послуг у зв'язку із зменшенням фінансування районного бюджету в частині освітньої та медичної субвенцій.

«Дуалізм влади на рівні місцевого самоврядування негативно впливає на процеси розподілу комунального майна між ОТГ і районом, ускладнює юрисдикцію органів виконавчої влади на території ОТГ, що утворені в межах різних районів», - наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, відповідно до Конституції, утворення, ліквідація, а також встановлення і зміна меж районів є повноваженнями Верховної Ради. «Відтак, саме народні депутати мають прийняти рішення щодо вирішення порушеного питання. Наразі існує чотири варіанти подальших дій Верховної Ради. Перший — змінити адміністративно-територіальний устрій районного рівня в межах усієї країни або території окремих областей. Другий — ліквідувати окремі райони, у яких всі територіальні громади об'єдналися. Третій –  законодавчо врегулювати та достроково припинити повноваження райрад у районах, де всі громади об'єдналися в одну ОТГ. Четвертий – утворити новий район шляхом об‘єднання в один район територій двох і більше суміжних районів (законопроект № 6636)», - підкреслив Геннадій Зубко.

Як раніше писала «Справжня Варта», на Харківщині висувають кандидатів на вибори в 7 об’єднаних громадах.

Окрім виборів депутатів Малинівської селищної ради ОТГ Чугуївського району, Наталинської сільської ради ОТГ Красноградського району, Коломацької селищної ради ОТГ Коломацького району, Зачепилівської селищної ради ОТГ Зачепилівського району, Золочівської селищної ради ОТГ Золочівського району та Малоданилівської селищної ради ОТГ Дергачівського району, 29 жовтня відбудуться також вибори відповідних селищних голів.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments