Телеканал «Інтер» перевірять позапланово

Четвер, 19 жовтня 2017, 22:28
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер».
Телеканал «Інтер» перевірять позапланово

На цей раз мова йде не про сепаратизм і перманентну «ватність» каналу «Інтер», а з іншого приводу, повідомляє «Справжня Варта».

Перевірка призначена за фактом трансляції програми «Стосується кожного», де йшлося про 12-річну матір з Львівської області. Дівчина-мама живе у багатодітній сім'ї. Її матері – 31 рік. Всього в родині шестеро дітей.

Випуски ток-шоу були в ефірі 9 і 13 жовтня.

Рішення Нацради прийнято на засіданні 19 жовтня.

Розгляд цього питання відбувся у зв'язку зі зверненнями омбудсмена Валерії Лутковської та громадської організації «Детектор медіа». Під час програми «Стосується кожного» була оприлюднена конфіденційна інформація про дитину і розкриті її особисті дані.

Крім того, в ефірі відбувся фактично допит дівчини, в ході якого ведучий намагався дізнатися у неї, хто батько дитини і як відбувалися інтимні стосунки з цією людиною.

На думку Нацради, така ситуація є прямим порушенням журналістських стандартів та основних норм, прописаних в Конвенції ООН про права дитини та Європейської конвенції про права людини. Вітчизняне законодавство також забороняє використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особистості.

Нацрада нагадала, що схожа ситуація сталася в 2015 році з телеканалом СТБ, який випустив в ефір програму про інцест. Тоді мовнику винесли попередження за недотримання вимог про захист дітей, а потім оштрафували на 1 млн 650 тисяч гривень. Судові розгляди з цього приводу тривають досі.

Довідка
26 квітня 1996 року ліцензію на право мовлення по мережі УТ-3 12 годин на добу отримала новостворена компанія «Українська незалежна ТВ-корпорація», заснувавши канал під назвою «Інтер». Одним із співзасновників корпорації став російський канал «ОРТ». Його частка в українській компанії становила 29%. Крім «ОРТ», в число засновників увійшли: Асоціація ділового співробітництва і розвитку «Діловий світ», Фонд держмайна та Фонд 200-річчя А.С. Пушкіна. Основою концепції телеканалу «Інтер» був прокат в Україні програм і передач, що виходили на російському телеканалі «ОРТ». У 2007 році для управління активами групи «Інтер» було створено холдинг Inter Media Group, який володіє 100% «Українського медіапроекту» та іншими компаніями холдингу.

«3 лютого 2015 року міноритарні пакети акцій ПрАТ «Телеканал «Інтер» викупили компанії GDF MEDIA LIMITED та INTER MEDIA GROUP LIMITED, котрі входить до групи компаній Group DF Дмитра Фірташа. 29% акцій, які належали ВАТ «Перший канал» («ОРТ», Російська Федерація), придбані за ринковою вартістю. Крім того, досягнута домовленість про придбання 10% акцій, які належали компанії ТОВ «Пегас телебачення» (Україна). Вартість пакету акцій «ОРТ» склала $100 мільйонів. Угоди укладені в рамках загальної стратегії управління та розвитку медійного бізнесу Group DF. Відтак, 100% акцій телеканалу «Інтер» повністю контролюються і управляються компаніями, власниками яких є Дмитро Фірташ (мажоритарний пакет) і Сергій Льовочкін (міноритарний пакет). Власниками істотної участі заявлені Валерій Хорошковський та Світлана Плужнікова», – йдеться в офіційному повідомленні телеканалу «Інтер».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments