Суд постановив реприватизувати «Укртелеком»

Четвер, 19 жовтня 2017, 23:56
Господарський суд Києва на своєму засіданні 19 жовтня задовольнив позов Фонду державного майна України та прийняв рішення про повернення в державну власність приватизованої українським бізнесменом Рінатом Ахметовим компанії «Укртелеком».
Суд постановив реприватизувати «Укртелеком»

Винесене рішення повністю задовольнило висунуті ФДМ вимоги, повідомляє «Справжня Варта».

«Суд визнав договір купівлі-продажу між ВАТ «Укртелеком» і ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» та ТОВ «ЕСУ», де кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов, недійсним», –  йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Також суд зобов'язав НБУ списати з рахунку ТОВ «ЕСУ» вартість купленого пакету акцій. Прийнято рішення про стягнення з товариства пені, розмір якої становить понад 2,1 мільярда гривень. Причиною цього є неналежне виконання договору купівлі-продажу пакета акцій.

У Ахметова тут же заявили про незгоду з рішенням суду та висловили намір захіщаті «права власності на акції «Укртелекому» в апеляційному суді. В «ЕСУ» такоже наголосили, що рішення суду не вплине на операційну роботу «Укртелекому». Зокрема, й надалі триватиме масштабна модернізація компанії в партнерстві з China Development Bank.

Про реприватизацію «Укртелекому» в Україні заговорили шість років тому – компанію продали за непрозорою схемою оточенню Віктора Януковича. Підготовка до приватизації «Укртелекому» тривала майже 15 років. За цей час «завдяки» корупції та невдалих управлінських рішень керівництва компанія тільки дешевшала. У 2010 році процес підготовки вийшов на фінальну стадію. Умови конкурсу складались таким чином, щоб не допустити до нього українських мобільних операторів та великі міжнародні телеком-холдинги. В результаті заявку подала лише одна компанія – «ЕСУ», маловідомий оператор мережі мобільного зв'язку в метрополітені. «ЕСУ» заплатила за «Укртелеком» фактично номінальну вартість. Втім, невдовзі з'ясувалося, що саму приватизацію частково оплатила держава – через облігації, випущені «ЕСУ» на більш ніж 4 мільярди гривень, придбані державними «Ощадбанком» та «Укрексімбанком», а новий власник і взагалі не вкладав в «Укртелеком» власних коштів.

У середині квітня нинішнього року Печерський райсуд Києва за клопотанням генеральної прокуратури наклав арешт на 92,79 відсотка акцій «Укртелекому», а також на корпоративні права його дочірнього мобільного оператора «Тримоб». Коментуючи рішення суду, генпрокурор України Юрій Луценко пояснив, що йдеться про забезпечення кримінального провадження щодо приватизації «Укртелекому» за заниженою на 1,6 мільярда гривень ціною. Кінцевим власником вказаного пакета акцій є холдинг «СКМ» Ріната Ахметова. Компанія поспішила нагадати, що не брала участі у приватизації «Укртелекому» в 2011 році, а придбала його лише два з половиною роки потому.

З опублікованих у єдиному держреєстрі судових рішень випливає, що арешт на акції «Укртелекому» накладений в рамках так званої «справи про мережу спецзв'язку». Вона була відкрита ще у березні 2014 року і стала єдиною кримінальною справою, за якою у міжнародний розшук були оголошені, зокрема, Віктор Янукович, Микола Азаров та Юрій Колобов. Їх підозрювали у розтраті державного майна в особливо великих розмірах.

Суть справи така: згідно з умовами приватизації, компанія «ЕСУ» мала за власний кошт забезпечити виділення зі структури «Укртелекому» та передачі на користь держави мережі урядового зв'язку. Однак влітку 2012 року голова Держспецзв'язку звернувся з проханням до уряду та президента профінансувати ці роботи за рахунок держави. Янукович дав доручення Азарову і Колобову, ті підготували проект змін до держбюджету, які ухвалив парламент і підписав президент, чим і завдав збитків державі в розмірі 220 мільйонів гривень. На що були витрачені гроші – досі достеменно невідомо. Може й на «золотий батон»...

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments