Частка українських пісень на радіо зросла вдвічі

Вівторок, 12 грудня 2017, 23:45
Завдяки введенню квот частка пісень державною мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій зросла в порівнянні з 2015 роком майже вдвічі.
Частка українських пісень на радіо зросла вдвічі

У вівторок Нацрада оприлюднила результати моніторингу ефіру загальнонаціональних, регіональних і місцевих FM-радіостанцій за перший рік дії мовних квот (листопад 2016 - жовтень 2017).

«До 2016 року обсяг українських пісень в ефірі мережевих радіостанцій становив не більше 18%, і більшість з них транслювалася вночі. Зараз ця частка досягла 32%, і пісні державною мовою повноцінно звучать в ефірі протягом всього дня», - сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

В середньому обсяг пісень українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій перевищував встановлену законом квоту, яка до 7 листопада становила 25%, на 13%, а в ефірі регіональних та місцевих радіостанцій - на 19%.

«Частка пісень українською мовою в ефірі регіональних та місцевих радіостанцій становила понад 40% в 10-ти областях України», - повідомив член Нацради Сергій Костинський.

Найбільший показник українських пісень був зафіксовано в ефірі місцевих та регіональних радіостанцій в Рівненській і Тернопільській областях - 79%, Івано-Франківській - 59%, Сумській - 53%, Чернівецькій - 51%, Львівській і Волинській - 49%, Чернігівській - 46%, Миколаївській - 45%, Черкаській - 43%.

На півдні і сході України найбільший обсяг українських пісень протягом року транслювали радіостанції, що представляють Миколаївську - 45%, Одеську - 39% та Донецької областей - 38%.

У перший рік дії мовних квот було зафіксовано 17 порушень, 13 з них стосувалися обсягу пісень українською мовою. Загальна сума штрафів склала понад 1 млн грн.

Серед 16 загальнонаціональних радіостанцій штрафи отримали тільки чотири. Санкції були накладені за порушення обов'язкового обсягу пісень українською мовою на Kiss FM, «Шансон», «Ера FM» і «Люкс ФМ». Найбільший штраф отримала «Ера FM» - 317 тис грн.

Нагадаємо, влітку 2016 року Верховна Рада ввела квоти на українські пісні в радіоефірі. У перший рік роботи закону вони становили 25% від загального часу звучання пісень протягом доби. З 7 листопада 2017 року квоти збільшено до 30%, в подальшому їх піднімуть до 35%.

comments powered by HyperComments