Тато — не вважається? Хто може отримати лікарняний по догляду за дитиною і що робити, якщо татові відмовили

Середа, 28 березня 2018, 18:01
За законом, кожен працюючий член сім'ї має право отримати"лікарняний" для догляду за хворою дитиною. Тим не менш, минулого тижня соцмережі принесли кілька історій про те, як у поліклініках вирішили, що "тато — не вважається" і для огляду або видачі лікарняного вимагали маму.
Тато — не вважається? Хто може отримати лікарняний по догляду за дитиною і що робити, якщо татові відмовили

Ось приклад, в якому татові не хотіли відкривати лікарняний по догляду за сином. А в дитячій поліклініці №19 Холодногірського району завідувачка навіть примудрилася повідомити батькові, що привів дитину на огляд, що він "зобов'язаний супроводжувати свою дружину", і дивитися хлопчика відмовилася.

Ми попросили прокоментувати ці випадки юристів ILF: правозахисника і спеціаліста по захисту прав у ЄСПЛ Андрія Крістенка і экспертку із захиста прав пацієнтів Ольгу Тарасенко.

“Лікар, який каже, що він може відкрити лікарняний тільки на маму у разі хвороби дитини, дискримінує батька за статевою ознакою, — каже правозахисник Андрій Крістенко. — Отримати лікарняний, щоб доглядати за дитиною вдома або в лікарні, за законом може будь-який з батьків. У згаданих ситуаціях дискримінований і батько, якому відмовляють в його природному і законному праві, і мати, яка вимушена збиратися і їхати в лікарню, хоча, можливо, сама нездорова, або на роботі, або взагалі не важливо, чим вона зайнята. А історія, в якій завідуюча каже, що "ви зобов'язані супроводжувати свою дружину", — це взагалі божевілля".

Мало того, нагадує юрист, в пункті 3.1. наказу МОЗ України № 455 говориться, що "листок непрацездатності видається одному із працюючих членів сім'ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд за хворим членом сім'ї. Тобто, це можуть бути не тільки мама і батько дитини, бабуся, дідусь або, наприклад, тітка — той, хто доглядає за дитиною під час його хвороби.

"Нашумілий у фейсбуці пост про те, що "відкрити лікарняний на батька можуть тільки якщо мати надасть довідку, чому вона не може сидіти з дитиною" — швидше за все, результат непорозуміння між лікарем і пацієнтом, — вважає старший юрист юф ILF Ольга Тарасенко.  — Таку довідку, дійсно, могли вимагати, якщо мама в декретній відпустці, але сама захворіла або народжує другу дитину, мама в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років або дитини з інвалідністю до 18-ти, але змушена доглядати за іншою хворою дитиною".

Але, каже Ольга, вимоги МОЗ з підлогою батьків взагалі ніяк не пов'язані: "Якщо в декреті сидить тато (а він має на це право, так само як і бабуся чи дідусь) — довідку можуть вимагати у мами".

Згідно з пунктом 3.13 Наказу МОЗ № 455, "в таких випадках листок непрацездатності видається на підставі довідки з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, виховує дитину-інваліда до 18 років)".

“В усіх інших випадках вимога у тата такої довідки — всього лише фантазії медперсоналу та відверте перекручування законодавчих норм, — стверджує юрист. — Якщо мама хворої дитини не перебуває у декретній відпустці по догляду за цією ж дитиною (до 3 років або дитиною з інвалідністю до 18) — немає необхідності надавати докази того, чому за ним збирається доглядати батько (бабуся, дідусь, тітка тощо).

Але навіть у випадку, якщо довідка від мами потрібна, а її немає, лікар зобов'язана була оглянути дитину, а завідуюча зобов'язана проконтролювати правильність діагностики, якщо ситуація спірна, як у згаданій ситуації (дільнична хоч і оглянула дитину, але зробила це недобросовісно і прийняла рішення закрити лікарняний, хоча у дитини всю ніч трималася висока температура (39 °С). Природно, такий висновок дільничної не влаштував батька, і він звернувся до завідувачки).

Саме завідуюча відповідає за роботу підрозділу та якість надання медичної допомоги. Цей обов'язок закріплено у Наказі МОЗ України від 29.07.16 р. № 801 "Про затвердження Положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та положень про його підрозділи» і може конкретизуватися в посадовий інструкції".

Андрій Крістенко і Ольга Тарасенко радять: якщо батькові відмовляють у видачі лікарняного для догляду за хворою дитиною, але підстав для цього немає, дійте в такому порядку.

  • Зверніться з письмовою заявою до головного лікаря лікарні.
  • Якщо перший крок не дав результату — викликайте поліцію. Цей орган зобов'язаний припиняти неправомірне втручання в сімейне життя і випадки дискримінації.
  • Якщо і це не допомогло — звертайтеся до Уповноваженого ВРУ з прав людини та Уповноваженого Президента України з прав дитини.
  • У разі відсутності реакції з цих інстанцій — звертайтеся в суд.
  • Якщо таку дискримінує позицію по відношенню до вас займають співробітники приватного медустанови, звертайтеся зі скаргою до Міністерства охорони здоров'я України.

До речі, якщо мова йде не про лікарняний, а просто про огляд, чи може будь-який член сім'ї привести дитину до лікаря? Відповідь на це питання не так однозначна, як здається на перший погляд.

Стаття 43 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" говорить про те, що у відношенні малолітніх пацієнтів у віці до 14 років для медичного втручання (у це поняття входять діагностика, профілактика та лікування) необхідна згода їх законних представників.

Такими законними представниками є батьки, усиновителі або опікуни (ст 242 Цивільного кодексу України).

Таким чином, у батьків (усиновителів або піклувальників) можуть вимагати документ, що підтверджує родинний зв'язок. Якщо ж дитину на прийом призведе інший член сім'ї, йому дійсно можуть законно відмовити. Важливо відзначити, що це не стосується випадків, коли дитині потрібна екстрена або невідкладна допомога

“Держава зобов'язана охороняти сім'ю, батьківство та материнство, зокрема, у випадку дискримінації і/або інших порушень права на повагу до сімейного життя, — нагадує Ольга Тарасенко. — Лікарі державних і комунальних медустанов повинні про це знати. Тому більшість подібних проблем вирішуються на рівні спілкування з головним лікарем вашої лікарні".

Обидва експерти нагадують: сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою, говорить стаття 51 Конституції України. Сімейний Кодекс закріплює, що батьки і матері повністю рівні в правах і не мають привілеїв та/або обмежень в залежності від ознак раси, кольору шкіри, статі, політичних релігійних та інших переконань... місця проживання, за мовними та іншими ознаками. жінка та чоловік мають рівні права і обов'язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім'ї" (п. 5 і 6 ст. 7 СК України).

comments powered by HyperComments