Суд над Ходорковським – початок «путинських репресій»

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 10 березня 2009, 16:34
В процесі з справи екс-голови Михайла Ходорковського і глави МФО «Менатеп» Платона Лебедєва оголошена перерва до 11 березня. Світові ЗМІ висловили своє відношення до даної справи.
Суд над Ходорковським – початок «путинських репресій»

За словами адвоката Ходорковського Наталії Терехової, в наступну середу держобвинувачувачі висловлять свої доводи на заявлене в п'ятницю захистом клопотання про припинення кримінальної справи за відсутністю в діях Ходорковського та Лебедєва складу злочину, передавали РІА Новини.

Слухання в Хамовнічеському суді Москви по другій справі Ходорковського і Лебедева почалися у вівторок. Їм інкрімінують розкрадання чужого майна з використанням службового положення у великому і особливо великому розмірах – майже в 900 мільярдів рублів.

Терехова відзначила, що в матеріалах кримінальної справи немає жодного документу, жодного доказу, який би свідчив про те, що було здійснене розкрадання.

«Більш того, в справі немає інформації про скоєння такого злочину, тому не було приводу і підстав для порушення даної кримінальної справи і залучення Ходорковського і Лебедєва до кримінальної відповідальності», – сказала вона.

Адвокат додала, що в п'ятницю Ходорковський в ході засідання зробив заяву, яка «є конфіденційною, не стосується процесуальних моментів, і ми не можемо і не розкриватимемо її зміст».

Світові ЗМІ також приділяють увагу долі російського олігарха.

«У Москві йде новий неоднозначний процес над Михайлом Ходорковським, в контексті економічної кризи захиталися імперії і інших магнатів, а Кремль продовжує давно почате настання на критиків і суперників», – пишуть оглядачі.

Американське видання The Wall Street Journal публікує ексклюзивне інтерв'ю начальника експертного управління президента Росії Аркадія Дворковича, в якому той говорить, що деяким найбільшим російським бізнесменам, можливо, доведеться пройти процедуру банкрутства і розлучитися зі своїми активами.

Як відзначає кореспондент Грегорі Уайт, в словах Дворковича вже не чується тієї «бравади», якою до останнього часу повнилися оптимістичні заяви Кремля з приводу кризи. На питання про антикризову допомогу олігархам Дворкович відповідав з відомим скептицизмом, залишаючись в кроці від визнання помилки. Надалі такої підтримки приватним компаніям чекати не доведеться, повідомив він.

Втім, передає видання слова Дворковича, «власті не планують відбирати активи і націоналізувати їх. Але це не означає, що акціонер не може передати їх в управління іншому інвесторові». На думку економічного радника Медведєва, низка компаній збанкрутіють, а інші, як, наприклад, «Русал» Олега Деріпаськи, зможуть реструктуризувати борги і пережити кризу.

Редакційна замітка під заголовком «Правосуддя в Росії» в тому ж виданні присвячена суду над Ходорковським. Якби Кремль відчував себе впевнено, він не почав би витрачати сили на Ходорковського. Газета вважає, що вердикт вирішений наперед заздалегідь: «Російські суди покоряються наказам безпосередньо з Кремля».

На думку видання, Кремлю потрібний цей гучний судовий розгляд, щоб відвернути суспільство від економічної кризи.

Іспанська El Pais, також в редакційній статті, критикує слухняне правосуддя в Росії, яке «прем'єр-міністр Путін використовує для того, щоб позбавлятися від своїх опонентів».

Минулого тижня в Москві почався новий суд над Михайлом Ходорковським, якому загрожує покарання на строк до 22 років, повідомляє видання, називаючи звинувачення, що висуваються проти нього, «такими ж божевільними, як астрономічна сума нібито викраденого їм». На думку опозиції, мета процесу – залишити Ходорковського у в'язниці до 2012 року, щоб той не згуртував опозицію проти тандему Путін-Медведєв на президентських виборах. Цей процес – частина давно початого наступу на критиків і суперників, ще жахливішим епізодом якого стало вбивство журналістки Ганни Політковськой, стверджує газета.

Доля Михайла Ходорковського – урок російським мільярдерам, пише Едуард Штайнер в німецькій Die Welt. Держава звинувачує їх в злочинах, і вони покидають батьківщину. Для прикладу кореспондент нагадує, що літом 2007 року з Росії біг Михайло Гуцерієв, засновник концерну «Роснефть». За місяць за дивних обставин в Москві загинув його син.

Ті, хто з початку президентства Володимира Путіна не узгоджував важливі рішення з новою владою, зіткнулися з численними труднощами, розповідає німецький журналіст. «Ті ж, у кого разом з економічними амбіціям були ще і політичні, наражався на ще більшу небезпеку», як Михайло Ходорковський. На відміну від Ходорковського, його компаньйонам Леоніду Невзліну, Михайлу Брудно і Володимиру Дубову вдалося своєчасно перебратися до Ізраїлю.

Недооцінивши серйозність намірів Путіна, з країни були вимушені бігти Володимир Гусинський і Борис Березовський, продовжує Штайнер. Головною обставиною, що визначила їх долю, виявився їх контроль над центральними ЗМІ.

ДОВІДКА

Михайло Ходорковський – російський підприємець, громадський діяч. У 1992–1993 – заступник міністра палива і енергетики Росії. У 1997 – 2004 – співвласник і голова нафтової компанії «ЮКОС».

На початок 2004 року вважався найбагатшою людиною в Росії і однією з найбагатших людей в світі. Того ж року разом зі своїми діловими партнерами був звинувачений в скоєнні кримінальних злочинів.

У травні 2005 року Міщанський районний суд Москви визнав Ходорковського винним в шахрайстві, привласненні чужого майна, несплаті податків і інших злочинах, Михайло Ходорковський засуджений на 9 років позбавлення волі за декількома статтями КК РФ. Касаційним визначенням Московського міського суду від 22 вересня 2005 року термін був знижений до 8 років.
 

comments powered by HyperComments