Яка така криза? Топ-50 найуспішніших компаній світу

Михайло Самохін  |  Середа, 4 березня 2009, 11:30
Журнал «Fortune» представив в понеділок, 2 березня, свій щорічний рейтинг компаній, які гідні захоплення. Перший рядок в списку п'ятдесяти найбільш авторитетних і успішних компаній світу другий рік поспіль зайняла «Apple».
Яка така криза? Топ-50 найуспішніших компаній світу

За даними «Fortune», на тлі скорочення об'ємів виробництва комп'ютерного ринку компанія зуміла продати за перший квартал року 22.7 млн «iPod» (на 3% більше за той же період попереднього року) і 2.5 млн. комп'ютерів «Mac» (на 9% більше показника першого кварталу попереднього року), а також 4.4 млн. новинок року – «iPhone».

«Тому недивно, що «Apple» другий рік поспіль відкриває список компаній, що викликають найбільше захоплення», – пише видання.

На другій позиції в рейтингу – «Berkshire Hathaway», очолювана інвестиційним гуру Уорреном Баффетом. Експерти ділового видання відзначають, що акції класу «А» компанії втратили 49% своєї ціни в порівнянні з їх піком в грудні 2007 року, проте мільярдер підтримував своїми інвестиції таких захитавшихся гігантів, як «General Electric» і «Goldman Sachs» (що також фігурують в топ-50 за версією «Fortune»).

У першу десятку найуспішніших компаній миру також потрапили «Toyota Motor», «Google», «Johnson & Johnson», «Procter & Gamble», «FedEx», «General Electric», «Microsoft».

Експерти оцінили і щірість авіаперевізника «Southwest Airlines», який не почав перекладати свої витрати на пасажирів в непростий час фінансових потрясінь. «Компанія не ввела на борту плату за безалкогольні напої і закуски для пасажирів, як і плату за перевезення багажу. Що гідно захоплення, якщо не це?» – відзначає «Fortune».

Критерії, за якими оцінювалися компанії, включають інноваційну політику, якість менеджменту і продукту, довгострокові інвестиції, соціальну відповідальність, глобальну конкурентоспроможність і фінансові результати.

Варто відзначити, прогнози експертів на майбутнє не такі утішливі – за п'ять років світову спільноту спіткає нова глобальна економічна криза. Цього разу – нафтова.
 

comments powered by HyperComments