У Варшаві кажуть: білорусам - так, Лукашенку- ні

Вівторок, 4 січня 2011, 23:43
Польща скасувала плату за видачу національних віз громадянам Білорусі. Політики у Варшаві налаштовані зберегти безпосередні контакти громадян двох держав, але готові до санкцій проти влади в Мінську
У Варшаві кажуть: білорусам - так, Лукашенку- ні

Міністерсто закордонних справ Республіки Польща повідомило, що таке рішення є свідченням солідарності та глибокої поваги до білоруського народу, який під час виборів 19 грудня висловив підтримку демократичним інститутам. Дипломати впевнені, що полегшення умов поїздок сусідів до Польщі якнайкраще посприятиме зміцненню європейської самосвідомості у білорусів.

Одночасно Варшава заборонила в'їзд до країни тим білоруським чиновникам, які причетні до репресій проти активістів опозиції. Попри таку заборону представник МЗС Республіки Білорусь привітав скасування плати за отримання польської візи. "Ми в принципі вітаємо це рішення,  - заявив білоруський дипломат. - Білоруська сторона завжди виступає за спрощення або повну відміну візових формальностей. На нашу думку, рішення польської сторони - це крок у потрібному напрямку". Влада Білорусі також вже кілька сподівається на переговори з Європейським Союзом про спрощення процедури отримання шенгенських віз.

На сайтах польських консульств вже позначені зміни: національна довготермінова віза для громадян Білорусі - 0 євро, для громадян України вона коштує 35 євро, для громадян Росії - 60 євро.

comments powered by HyperComments