Ізраїльський страйк: безмежний та безжальний

Середа, 5 січня 2011, 21:37
Наймані працівники Ізраїлю вміють та люблять протестувати. В країні періодично відбуваються такі страйки, які неможливо навіть уявити в інших державах
Ізраїльський страйк: безмежний та безжальний

Нещодавно в Ізраїлі страйкували працівники прокуратури, що призвело до звільнення деяких звинувачених. Ними просто ніхто не опікувався.

Напередодні Нового року передстрайковий стан оголосили мерії більшості значних міст країни. Міські влади вкупі з працівниками муніципалітетів з 1 січня були готові до припинення роботи через конфлікт з Міністерством фінансів. Головним каменем спотикання були гроші за користування водою. У більшості міст Ізраїлю плату за воду збирали спеціально створені  управління водних ресурсів. Більша частина коштів вже ніколи не поверталась до міських бюджетів. Крім того, мерії вимагали від держави грошей на підвищення заробітної плати співробітникам. 

Загроза страйку подіяла. Внаслідок переговорів у новорічну ніч Мінфін погодився додатково надати до місцевих бюджетів 900 млн. шекелів (1 $ дорівнює приблизно 3,5 шекелям). Для врегулювання водно-фінансової суперечки буде створена спеціальна комісія. Щоб надалі убезпечитись від загострення суперечок створено постійний  "круглий стіл" між місцевою владою та урядовцями.

Інший страйк у Ізраїлі ще триває і здобув чималий міжнародний резонанс. Не дивно, страйкують вже не двірники чи водії, не працюють дипломати. Співробітники Міністерства закордонних справ відклали подалі професійну тактовність і вимагають значного підвищення заробітної плати. За словами страйкарів, вона у них набагато менше, ніж у інших держслужбовців, а 12 % працівників МЗС взагалі отримують менше прожиткового мінімуму. Зрозуміло, що такий страйк неминуче відбився на зовнішніх контактах країни. Через неможливість належного забезпечення перебування вже скасовано візити до Ізраїлю президента Росії, канцлера Німеччини, прем'єрів Норвегії та Словенії.

Попри радикальні відмінності в формах страйків, і в демократичному Ізраїлі, і у вічно перехідній Україні влади під час трудових конфліктів не поспішають задовольняти вимоги працівників.

comments powered by HyperComments