День Бабака: харківський Тимко пророкує ранню весну. Львівський бабак ще не прокидався

Ігор Алексєєв  |  Четвер, 3 лютого 2011, 13:11
2-ге Лютого відзначається у США та Канаді, як День Бабака (Groundhog Day). Начебто цього дня можна визначати за поведінкою тваринки, скільки зими ще залишилося. Якщо розбуджений бабак бачить свою тінь – буде рання весна, якщо не бачить – зимі бути мінімум шість тижнів (цього року поведінку харківського бабака інтерпретували дуже компромісно – весна-2011 р. начебто буде і теплою, і ранньою, але за шість тижнів ).
День Бабака: харківський Тимко пророкує ранню весну. Львівський бабак ще не прокидався


Ця мила традиція закріпилася і в Україні, її успіх був закладений тим, що у середині 90-х на українських телеекранах почали крутити фільм «День Бабака». Цей фільм належить до двохсот найпопулярніших фільмів світу за даними авторитетного ресурсу IMDb.com. У цьому фільмі епізодично показується традиційне відзначання Дня Бабака.
 Традиції визначати майбутню погоду за поведінкою тварин дуже давні. Згадайте хоча би те, скільки разів кожен із нас передбачав майбутню зливу за тим, що горобці купаються у піску. Але День Бабака – це винахід підприємливих американців, які перетворили стародавню європейську традицію на помпезне свято. Використовувати саме бабака придумали невідомі 1841 р. у місті Панксатоні (штат Пенсильванія), а з 1886 р. День Бабака там уже відзначався як велике свято. Своєю оригінальністю повір’я привернуло увагу численних прихильників, і як елемент американської культури розповсюдилося по всьому світові.
При цьому цікаво, що передбачення бабаків не є достовірними – це просто вгадування. Методика визначення «точки зору» бабака полягає у спостереженні за його поведінкою – він або бачить або не бачить своєї тіні. Яка має бути реакція тваринки і як це пов’язано із погодою – зазвичай не обговорюється, щоби зберегти таємничість.
В Україні громадськість стежить за поведінкою Харківського Тимка-молодшого (раніше був Тимко-старший) та Львівського Мишка. Були спроби «залучати» київського бабака, але тамтешні зоологи бережуть його та прийшли до висновку, що чіпати сплячу тваринку не варто. Цікаво, що бабака Мишка будять 15-го лютого, а не 2-го, як усіх інших бабаків світу. Релігійні галичани вирішили поєднати День Бабака зі святом Стрітення.

comments powered by HyperComments