Великий бюджетний футбол або гра в одну кишеню. Сором’язлива українська корупція як позитивний приклад для російських демократів.

Субота, 12 лютого 2011, 14:56
Відомий російський публіцист і політолог, один з підписантів звернення «Путін мусить піти», Борис Вишневський аналізує захмарні плани бюджетних витрат на майбутній Чемпіонат світу з футболу в Росії. На його погляд, в Україні крадуть менше.
Великий бюджетний футбол або гра в одну кишеню. Сором’язлива українська корупція як позитивний приклад для російських демократів.

Що право на проведення футбольного чемпіонату світу 2018 року обернеться для російського платника податків черговим пограбуванням, було ясно з перших же хвилин після оголошення 2 грудня історичного рішення виконкому ФІФА. Тоді, як пригадується, Володимир Путін казав про 10 мільярдів доларів, які планувалось витратити на мундіаль, але незалежні експерти – про 50 млрд. доларів, вважаючи, що чемпіонат буде куди дорожче зимової Олімпіади в Сочі (30 млрд. доларів).
ЧС-2018 Росія планує провести на 16 стадіонах у 14 містах. З них вже існує та відповідає вимогам ФІФА лише один – московські «Лужники».
У російській заявці було зазначено, що загальні витрати на будівництво стадіонів становитимуть $3,8 млрд. Всі нові арени, включаючи московські, оцінені попередньо в суму від 180 до 290 млн., найдорожче будівництво стадіону в Петербурзі – 415 млн. доларів.
 Цей стадіон загрожує перетворитись на бюджетну «чорну діру» космічних масштабів. Ще у 2004 р., задовго до ймовірного російського мундіалю, було вирішено будувати новий стадіон для «Зеніту». Планувалось, що цей «стратегічний інвестиційний проект» фінансуватиме «Газпром». У листопаді 2005 р. був оголошений конкурс, за підсумками якого озвучили вартість будови – 6,7 млрд. рублів (250 млн. доларів). Після цього сил вистачило лише на зруйнування, стадіон ім. Кірова - пам'ятку архiтектури федерального значення, знесли. «Газпром» передумав фінансувати будівництво нового, і всі витрати лягли на бюджет міста.
  Вартість ще тільки проектованого стадіону, що характерно безупинно зростала. Остання озвучена цифра – 24 млрд. рублів, але поточного тижня петербурзький губернатор Валентина Матвієнко подала законопроект про збільшення фінансування ще на 9,4 млрд. рублів. Підстави: необхідність задовольнити жорсткі вимоги ФІФА щодо безпеки і комфорту глядачів. Звичайно, було обіцяно, що новий стадіон буде чи  не найкращим у світі за оснащенням. Цікаво, що арена буде суто футбольною і попри державне фінансування будівництва управляти нею буде саме "Газпром" для клубу "Зеніт". На сьогодні це петербурзьке "спортивне диво-2018"  вартує 33 млрд. рублів (1,1 млрд. дол.).
 У розрахунку на одного глядацьке місце, як пише Б.Вишневський, майбутній стадіон у Петербурзі коштуватиме 11-12 тис. євро, притому, що європейська футбольна федерація середньою нормою вважає витрати у 3 тис. євро. Важко повірити, що російська арена буде вчетверо кращою за іноземні.
 Нагадаємо, що паризький "Стад де Франс" на 80 тисяч глядачів коштує 380 млн. доларів, 70-тисячна мюнхенська "Альянс Арена" – 470 млн., 60-тисячний "Емірейтс" в Лондоні – 631 млн. Новий стадіон клубу "Еспаньйол" у Барселоні коштує усього 108 млн. доларів, що у розрахунку на одне місце вшестеро дешевше, ніж на стадіоні у Петербурзі.
Надалі автор наводить приклад країни-господарки іншого майбутнього свята футболу: «А Україна, де запланований чемпіонат Євро-2012, де потрібно під час будівництва стадіонів виконувати такі ж «більш жорсткі» вимоги УЕФА і де не менш гостро, ніж у Росії, існує проблема корупції, відкатів та приписок? Оцінимо цифри: 50-тисячний стадіон у Донецьку - 400 млн. доларів, 80-тисячний стадіон у Києві - 560 млн. У розрахунку на одне місце 7-8 тисяч доларів».
Більше того, майбутній пітерський стадіон не єдиний приклад фантастичної дорожнечі новобудов за бюджетний рахунок. Б.Вишневський стверджує, що один кілометр нової траси – Західного швидкісного діаметру в Петербурзі коштує 70 млн. дол., що вшестеро дорожче, ніж в Європі, та в двадцять разів дорожче, ніж в Україні. «Чи не тому, що там менше крадуть та краще контролюють?» – запитує автор.

comments powered by HyperComments