На день закоханих: легенди, мощі, традиції

Субота, 12 лютого 2011, 21:58
Святий Валентин з Риму залишив по собі пам'ять по всій Центрально-Східній Європі. У храмах України, Чехії, Польщі зберігаються мощі покровителя закоханих
На день закоханих: легенди, мощі, традиції

У день всіх закоханих 14 лютого в готичному соборі св. Петра і Павла у давньому історичному районі Праги Вишеград будуть виставлені для огляду мощі Святого Валентина. Про те, що в чеській столиці зберігаються мощі святого, дізнались нещодавно. Лопаткову кістку Святого Валентина знайшли в 2002 р. під час огляду старого депозитарію храму. Реставратори знайшли кістку, загорнуту у папір з написом "Святий Валентин". За припущенням фахівців, святиню міг привезти до Праги з Італії імператор Карл ІV у XIV ст.

За іншими даними, мощі Святого Валентина зберігаються в греко-католицькому храмі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Самбір на Львівщині. Мощі Валентина - частина черепу, кілька кісток, маленька скляна капсула ї, як припускають, з благовонними речовинами, - зберігаються в невеликій скляній домовині. Ці мощі Ватикан передав самбірському храмові 13 травня 1759 р. До того мощі Святого Валентина перебували на цвинтарі Святої Присцили в Римі.

За польськими джерелами, частина мощів Святого Валентина є також в костелах Любліна та Хелма.

Про походження пам'ятної дати:

"У ті дні в Римській імперії проходили щорічні святкування на честь богині Юнони - покровительки закоханих пар. Однією з традицій свята було дарувати один одному записки з іменами закоханих. Християни перейняли цей звичай, записуючи на листівках імена святих. Саме тому Святий Валентин став заступником закоханих", - відзначає священик Ігор Ковалевський (генеральний секретар Конференції католицьких єпископів Росії). "Це - народна традиція, а не церковна", - підкреслює він.

Переказ про те, що єпископ Валентин, усупереч забороні імператора вінчав римських солдатів, католицький священик Ігор Ковалевський назвав "не більш ніж легендою". За його словами, "у Католицькій Церкві пам’ять святого Валентина є факультативною". І відзначається саме "пам’ять", а не "свято" святого.

 


 

comments powered by HyperComments