21 лютого - Міжнародний день рідної мови. У Всесвіті мов кожне слово як зірка

Понеділок, 21 лютого 2011, 12:34
Міжнародний день рідної мо́ви — день «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності», проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО (відомство ООН з питань освіти, науки та культури), що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 р. у Парижі. Відзначається 21 лютого, починаючи з 2000 року.
21 лютого - Міжнародний день рідної мови. У  Всесвіті  мов  кожне слово як зірка

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині сьогодні загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується, насамперед, для скерування уваги на ті мовні меншини, які нараховують менш ніж 10 тисяч осіб, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов у світі, котрими розмовляють менше 100 осіб, сьогодні не задокументовані.

Чому саме 21 лютого?

1952 року тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, хоча на той час рідною вона була лише для 3% населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході країни, де майже виключно розмовляли бенгальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту проти утисків бенгальської мови в м. Дака, поліція та військові вбили декількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) у 1971 р., цей день відзначають в країні як день мучеників за мову. За пропозицією Бангладешу, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого  міжнародним днем рідної мови.

Як правило, кожного року ЮНЕСКО надає відзначенню певної тематичної спрямованості. В 2011 р. запропоноване гасло "Міжнародний день рідної мови - увага новим інформаційним технологіям". Вибір теми має акцентувати на величезному потенціалі нових комунікаційних технологій в справі збереження, документування та підтримки використання рідних мов.

У своєму зверненні Генеральний директор ЮНЕСКО п. Ірина Бокова (Болгарія) наголосила на тому, що "кожна мова унікальна в передачі сприйняття, формі викладу та відображенні реальності", підкреслила важливість багатомовності та мовної різноманітності.

 21 лютого 2011 р. ЮНЕСКО проводить дискусійний форум на тему  "Мовна різноманітність та нові технології". Лінгвісти, експерти, представники міжнародних мовних організацій представлять на форумі найновіші дані, які внесені до Інтерактивного атласу мов світу, що зникають, а також перші результати виконання проекту ЮНЕСКО з аналізу лінгвістичних тенденцій, що склались з 1950-х рр. Також відбудеться обговорення теми  "Двомовна освіта та нові технології".

Крім того, цього року ЮНЕСКО розпочинає проведення кампанії з використанням соціальних мереж Twitter та Facebook  з метою залучити користувачів Інтернету до обміну досвідом, фотографіями і відеосюжетами, що демонструють можливості нових технологій у підтримці мовної різноманітності.  

За даними ЮНЕСКО,  в Україні нараховуються 15 мов, яким загрожує зникнення. Серед них - караїмська, кримськотатарська, урумська (мова греків Причорномор'я), русинська. Серед причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграції, а також мовну асиміляцію. До того ж сучасні технології найбільше сприяють посиленному домінуванню окремих найбільш поширених мов.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови сьогодні у Львові понад 50 письменників з різних міст України проведуть всеукраїнський письменницький марафон "Рідна мова".




 

comments powered by HyperComments