Як повстала Лівія: від комп'ютерних стрілялок до вуличної стрілянини - один крок

Субота, 26 лютого 2011, 17:28
Лівійські революціонери готували повстання проти диктатури Муаммара Каддафі через сайт знайомств. Конспірація та сучасні комунікації забезпечили десятки тисяч активістів.
Як повстала Лівія: від комп'ютерних стрілялок до вуличної стрілянини - один крок

Як повідомляє ABC News, на мусульманському сайті знайомств Мавада революціонери помічались зірочками. У такий спосіб вони не привертали уваги лівійської таємної поліції, яка постійно моніторить повідомлення в соціальних мережах Twitter та Facebook.
За словами Омара Шиблі Махмуді, лідера опозиційного руху Ехталеф, на сайті він вдавав, що шукає дружину, а його профайл називався: Де Міріам? Таким чином він міг відправляти закодовані начебто любовні листи для згуртування людей та організації повстання.
оскільки на мусульманських сайта знайомств чоловіки не можуть спілкуватися з чоловіками, революціонери видавали себе за жінок, називаючи себе такими іменами, як Солодкий метелик, Підкорювач гір, Дівчина з пустелі, Мелодія тортур.
Революціонери також вигадали для спілкування умовні фрази, на кшталт "нехай ваш день наповниться жасмином", натякаючи на символ повстань у сусідніх державах, які назвали Жасминовою революцією.
Закодовані розмови використовувались для оцінки рівня підтримки та для переадресації користувачів на сайт соціальної мережі Yahoo Messenger для детальнішої розмови. Крім того, революціонери користувались службою обміну текстовими повідомленнями для організації своїх подальших дій, уникаючи при цьому контролю з боку влади.
Під різними профайлами Махмуді вдалось заручитись підтримкою 171 тисячі 323 прихильників. Спочатку лідер опозиції планував здобути до 50 тисяч прибічників.
Тиждень тому влада Лівії повністю обмежила доступ до Інтернету в країні, хоча сьогодні важко уявити, чи зберігає чинність ця заборона, бо щонайменше половину країни влада не контролює. До речі, за даними CNN число користувачів Інтернету в Лівії може становити до 350 тисяч людей на 6,5 млн. населення. Це і в абсолютних цифрах, і у відсотках у рази менше, ніж у інших арабських країнах, таких як революційні Туніс та Єгипет або спокійна наразі Саудівська Аравія.
 

comments powered by HyperComments