Правоохоронні органи Білорусії чинять тиск на журналістів, юристів і українських правозахисників

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 11 березня 2011, 17:24
Український правозахисник Максим Кицюк потрапив у «чорний список» державних структур Білорусії. Близько 30 постраждалих журналістів звертаються за захистом до міжнародних організацій.
Правоохоронні органи Білорусії чинять тиск на журналістів, юристів і українських правозахисників

Прикордонники висадили правозахисника з потяга, в усній формі пояснили, що в’їзд на територію Білорусії йому заборонений, на квиток поставили штамп «депортовано» і все.

Максим Кицюк є членом громадської організації «Міжнародна місія спостереження», займається моніторингом з дотримання прав людини, постійно публікує інформацію про правопорушення в мережі Інтернет.

Про це та інше, під час прес-конференції повідомила заступник керівника «Міжнародної місії спостереження» Вікторія Баблій.

«Міжнародна місія спостереження» звернулася до уряду Білорусії з вимогою надати офіційні пояснення цього факту, а зокрема надати інформацію про те, хто ще з членів цієї організації входить до «чорного списку» і яким чином його формують. 

Уряд Білорусії покищо відмовляється давати відповіді на ці питання, посилаючись на те, що ця інформація є їх державною таємницею.

За словами пані Вікторії, у Білорусії побувало більше 20 європейських правозахисників, 10 з яких – українці. Нині на території Білорусії працює 4 українських правозахисники. Вони допомагають місцевим журналістам, юристам та іншим громадянам, які звертаються зі скаргами на прямі порушення прав людини.

Ця інформація публікується у ЗМІ, а зокрема мережі Інтернет. Правозахисники виступають на прес-конференціях, дають конкретні поради захисту тощо.

Вікторія Баблій наголосила на тому, що після президентських виборів у Білорусії значно посилився тиск на журналістів. В їх помешканнях проводять обшуки, викликають на допити до відділків міліції, звільняють з роботи тощо.

До українських правозахисників уже звернулось близько 30 потерпілих. Одна з журналісток (ім’я покищо не розголошується) мала відпрацьовувати 3 роки у державному ЗМІ. Після того, як її побачили неподалік однієї з акцій протесту, дівчину звільнили з роботи, тобто достроково розірвали контракт працевлаштування. Зараз держава вимагає з неї оплатити весь період навчання. Журналістка стверджує, що не брала участь в акції протесту і не планувала про це щось писати. Їй просто хотілось подивитись на ці події.

У юристів, які захищають потерпілих від державної цензури та інших політичних утисків забирають ліцензії.

Українські правозахисники мають наміри продовжувати захист прав людини на території Білорусії.

comments powered by HyperComments