Естонія вшановує пам’ять своїх солдатів, що винищували радянських загарбників у Фінляндії

Понеділок, 9 травня 2011, 15:13
Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес відкрив в лютеранській церкві Святого Юрі в Торі пам'ятну дошку, присвячену естонським бійцям, що брали участь в Зимовій війні на боці Фінляндії проти СРСР.
Естонія вшановує пам’ять своїх солдатів, що винищували радянських загарбників у Фінляндії

Лідер естонської держави заявив, що пишається боротьбою естонських солдатів, яка заслуговує на пошану і пам'ять. «По-перше, мені гірко за тодішній естонський уряд, який надав військові бази Росії і спостерігав, як з аеродрому в Куузіку стартували літаки Червоної армії, щоб бомбити фінські міста. По-друге, я гордий тими естонськими воїнами, які, наперекір своєму уряду, відправилися на допомогу Фінляндії в Зимовій війні. Тому більш ніж 3 тисячі осіб заслуговують пошани і пам'яті», — сказав Ільвес.

«Це були союзницькі відносини з Фінляндією у важкі часи, коли Естонія втратила свою незалежність. Б'ючись за Фінляндію, вони (добровольці) також билися і за Естонію, проти тоталітаризму і чужої влади», — підкреслив президент Естонії.

 Нагадаємо, що 30 листопада 1939 року, скориставшись тим, що як Німеччина, так і Англія були зайняті війною між собою в Європі, Радянський Союз віроломно і без оголошення війни напав на мирну волелюбну Фінляндію, перетворившись таким чином на одного з агресорів першого етапу  Другої  світової війни. В результаті війни  радянські війська захопили і анексували кращі фінські землі в Інгрії та Карелії (разом зі старовинним містом Вііпурі-Виборг), які досі належать Росії.

 

comments powered by HyperComments