Зустрілись два бедуїна: У Лівії відбувається битва не лише на землі,але і на шаховій дошці

Вівторок, 14 червня 2011, 17:31
Муаммар Каддафі зіграв партію разом із одіозним президентом Міжнародної федерації шахів Кірсаном Ілюмжиновим. Він приїхав до лівійської столиці, щоби оцінити перспективи проведення шахового турніру, що припадає на перше жовтня. А поки Муаммар Каддафі вів битву на шаховій дошці, вірні йому війська ледь стримували повстанців на підступах до столиці.
Зустрілись два бедуїна: У Лівії відбувається битва не лише на землі,але  і на шаховій дошці

 

Перед партією у шахи Муаммар Каддафі обіймає Кірсана Ілюмжинова. Президент міжнародної федерації шахів прибув до Триполі, щоби готувати шаховий турнір, намічений на перше жовтня. Ця зустріч була запланована ще рік тому. Ілюмжинов не став її скасовути, незважаючи на бомбордування лівійської столиці силами НАТО. Чим скінчився поєдинок державне телебачення, що транслювало зустріч, не повідомляє, але здавати військову операцію лівійський лідер точно не збирається. Під час гри Муаммар Каддафі вкотре заявив, що за жодних умов не полишить країну. Позицію полковника передав речник лівійського уряду.

Мусса Ібрагім, речник лівійського уряду: "Тільки лівійці мають право вирішувати -  залишати країну Каддафі чи лишатися при владі. Це не справа іноземних дипломатів, які постійно натякають, що наш лідер має відступити. Наш народ за Каддафі".

Поки Каддафі грав у шахи, його армія щосили намагалася стримати повстанів на підступах до столиці. Напередодні кілька районів Ез-Завії під свій контроль вдалося взяти повстанцям. Проте, військам, вірним полковнику, таки, вдалося стримати наступ. Тривають бої і на околицях Місурати. Здебільшого бої точаться поблизу порту. Тоді як у центрі комунальники та волонтери намагаються розчистити вулиці від руйнувань.

Алі Кхадера, інженер: "Місто все ще має проблеми з водопостачанням. Але ми робимо усе можливе, щоби усе полагодити".

Юнес Шабан, волонтер: "Ми поділили місто на території. Нам випало прибирати цю вулицю".

Повстанці та сили, вірні Каддафі, воюють вже чотири місяці поспіль. Три з яких опозицію підтримують сили НАТО з повітря. Незважаючи на бомбордування авіації, альянсу не вдається переважити перебіг битви на свій бік. Міста і стратегічно важливі об`єкти переходять з рук у руки іноді навіть протягом доби.

comments powered by HyperComments