Поза терміном давності: через 16 років після трагедії боснійських мусульман жертви отримають компенсацію. Нідерланди відповідатимуть за вчинки своїх миротворців

Субота, 16 липня 2011, 18:39
Голландські миротворці відповідальні за смерть трьох боснійських мусульман, вбитих сербами під час різанини в боснійському м. Сребрениця в липні 1995 р. Так ухвалив Міждународний критмінальний суд у м. Гаага та зобов'язав владу Нідерландів виплатити компенсацію родичам жертв. Про це повідомив сайт "Day.Az" з посиланням на Associated Press.
Поза терміном давності: через 16 років після трагедії боснійських мусульман жертви отримають компенсацію. Нідерланди відповідатимуть за вчинки своїх миротворців

Голландський батальон миротворчих військ у 1995 р. мав підтримувати порядок під час збройного конфлікту в республіках колишньої Югославії та захищати жителів Сребрениці, яку ООН оголосила зоною безпеки.

Свій позов до Нідерландів висунули Хасан Нухановіч та родичі Різо Мустафіча, які втратили своїх близьких після того, як нідерландські миротворці 11 липня 1995 р. виставили за межі табору ООН для біженців біля восьми тисяч мусульман. За два дні після цього ці люди були вбиті солдатами під командуванням сербського генерала Ратко Младіча, чий вчинок бул класифікований Гаагським судом як геноцид. Біля 600 тіл, ексгумованих з масових поховань на околицях Сребрениці, минулого року були ідентифіковані за допомогою тестів ДНК. Вони поховані в понеділок 11 липня в рамках 16-ї річниці трагедії.

Ініціатори позову наполягали на тому, що голландські вояки мусили захистити їх родичів через те, що ті були співробітниками ООН. Позивачами виступили родичі вбитого електрика Різо мустафіча та вцілілий тоді перекладач Хасан Нухановіч, який втратив батька та брата, також перекладача ООН. Вони стверджували. що миротворці не лише не захистили їх близьких, зігнорувавши інструкцію ООН. але й сприяли видворенню інших людей, хоча мали б здогадуватись, що ті будуть вбиті. У 2008 р. окружний суд у нідерландах відхилив подібний позов, але він був оскаржений в апеляційному суді.

Рішення на користь боснійських позивачів може мати історичне значення: вперше держава мусить відповідати за дії (бездіяльність) власних миротворців.

Зараз у Гаазі відбувається процес проти колишнього югославського генерала Ратко Младіча. Колишній командувач армії боснійських сербів звинувачений у скоєнні низки воєнних злочинів на балканах у 1990-х рр. Щоправда, представник Младіча заявив, що колишній генерал з'явиться перед судом лише примушений силою.
 

comments powered by HyperComments