Шотландія розпочала підготовку з відновлення незалежності

Вівторок, 1 листопада 2011, 14:28
Правляча партія уряду Шотландії - Шотландська національна партія (ШНП) почала кампанію з підготовки референдуму за незалежність, який вони мають намір провести в період з 2014 по 2016 роки. Про це 23 жовтня оголосив перший міністр Шотландії Алекс Селмонд, лідер ШНП.
Шотландія розпочала підготовку з відновлення незалежності

Націоналісти здобули більшість голосів на виборах до парламенту Шотландії в травні поточного року і сформували регіональний уряд. Вони оголосили про плани проведення референдуму про незалежність у другій половині п’ятирічного терміну своїх повноважень - у період з початку 2014 до початку 2016 року.

"Жоден політик, тим більше з Лондона, не повинен визначати майбутнє Шотландії. Прем’єр-міністр повинен знати про це", - заявив Селмонд. На його думку, "Шотландія стане незалежною країною у складі Європейського співтовариства і буде мати дружні, добросусідські відносини зі своїми партнерами на цих островах".

На конференції націоналісти запевнили, що на референдумі виборцям дадуть обрати між збереженням Шотландії у складі Великобританії, повною незалежністю і розширеною автономією. При останньому варіанті Шотландія буде розпоряджатися всіма податками на своїй території, але збереже єдину армію і зовнішню політику з Великобританією.

Селмонд також дав зрозуміти, що націоналісти, хоча й готові на компроміс, виступають за повну незалежність, що передбачає створення власної армії та виведення британської ядерної зброї з території Шотландії. Він додав, що незалежна Шотландія готова буде взяти на себе частину державного боргу Великобританії.

Однак, за його словами, тягар заборгованості буде компенсовано отриманням доходів від видобутку нафти в Північному морі, велика частина яких дістанеться шотландцям.

Шотландія - в минулому (до 1707) незалежне королівство в північній Європі, нині - найбільш автономна (володіє власним парламентом, правовою системою і державною церквою, тощо) з усіх країн, що складають Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії.

Довідка: Шотландія займає північ острова Великобританія і межує по суші з Англією. Столиця Шотландії - Единбург. Парламент Шотландії - однопалатний законодавчий орган Шотландії. Виникнення парламенту Шотландського королівства відноситься до XIII століття. У 1707 р. після об’єднання Англії і Шотландії в єдине королівство Великобританії парламент припинив своє існування і був відновлений лише в 1999 р. згідно Шотландському акту 1998 р.

Вчені вважають, що перші люди з’явилися в Шотландії приблизно 8 тисяч років тому. Перші постійні поселення (кельтів) датуються 6-ма тисячами років тому. Письмова історія Шотландії починається з римського завоювання Британії, коли були окуповані, отримали статус римських провінцій і стали іменуватися Британією території сучасної Англії й Уельсу.

Опитування, що відбулося нещодавно, показало, що незалежність підтримують 49% місцевих мешканців. Ще недавно аналогічні соціологічні дослідження показували нижчу цифру - близько 35%.

comments powered by HyperComments