Німеччина спрощує умови працевлаштування для іноземців високої кваліфікації

Вівторок, 13 грудня 2011, 16:55
Німеччина намагається вирішити проблему з нестачею кваліфікованих кадрів. Уряд ФРН запроваджує для іноземних топ-кадрів «блакитну карту».
Німеччина спрощує умови працевлаштування для іноземців високої кваліфікації

Відповідно до ухваленого законопроекту щороку «блакитну карту» отримуватимуть 3500 працівників з-за меж Європейського Союзу. Річний прибуток цих спеціалістів має становити не менше 44 тисяч євро.
 
 У списку спеціальностей, яких бракує Німеччині, загалом близько 60 назв. Найбільший попит на інженерів, математиків, лікарів та природознавців. Їхня зарплата за рік становитиме не менше 33 тисяч євро. Тепер фахівці отримають робоче місце без попередньої перевірки на те, чи претендує на це місце німець, як це було раніше.
 
Дозвіл на постійне проживання іноземні працівники отримують після трьох років роботи, але ті, чия заробітна платня становить 48 тисяч євро на рік (раніше ця сума складала 66 тисяч євро на рік).

Щодо українських фахівців поки що не спостерігається великого напливу кваліфікованих кадрів з України. Проте ситуація може змінитись через приплив тих українців, які вже працюють в інших країнах Європи.
 
Нововведення мають вступити у силу з 2012 року після того, як законопроект підтримують нижня та верхня палати.
 
Заплановані спрощення є впровадженням директиви ЄС від 2009 року. Попередньо проект «Блакитної карти» представив ще у 2007 році голова Єврокомісії Жозе Мануель Барозу. Блакитний колір карти вибраний відповідно до кольору прапора ЄС.

comments powered by HyperComments