Через малу популярність професійної освіти Чехії бракує кваліфікованих робітників

Субота, 17 грудня 2011, 13:49
Чехії гостро бракує вмілих робочих рук. Міністр промисловості і торгівлі республіки відкрито закликає батьків відправляти дітей до професійно-технічних училищ.
Через малу популярність професійної освіти Чехії бракує кваліфікованих робітників

Чеські фірми відчайдушно шукають фахівців для машинобудування та електротехніки. Серед робітничих спеціальностей сьогодні найбільш дефіцитними є зварювальники, інструментальники і верстатники. Також існує запит на інженерів-технологів, техніків з наладки та буріння. Натомість, автомеханіків та слюсарів достатньо багато.

Згідно з дослідженням Торговельної Палати Чехії, дві третини роботодавців, які шукають кадри, зацікавлені в технічних спеціалістах. Разом з тим з'ясувалось, що нерідко випускники ПТУ оволоділи не тими знаннями, які очікує від них роботодавець. Опитані власники фірм заявили, що теперішня система освіти зовсім не відповідає вимогам підприємств. До того ж училища не встигають за сучасним технологічним розвитком, бо не мають коштів на нове обладнання та програмне забезпечення.

 Президент Торгової Палати Петр Кужел:

-  Ми стикаємось (і будемо стикатися в майбутньому) з тим, що в технічних галузях нам бракує молодих кваліфікованих робітників. Тому ми співробітничаємо всі разом - міністерство промисловості і торгівлі, міністерство праці та соціальних справ і міністерство освіти. Ми створюємо концепції для залучення до технічної сфери більше молоді. Нам необхідно щільніше поєднати професійну сферу з освітою. 

-  З якої причини діти не бажають вчитися ремеслу?

-  Просто в 90-х роках батьки, коли вирішували, куди  дитина піде вчитися, надавали перевагу приватним школам.

За прикладом Німеччини Чехія почала вдосконалювати співробітництво фірм та шкіл. 

 Петр Кужел:

- Ця система працює вже кілька років, і працює вдало. Наприклад, лише в Празі, якщо порівняти цифри за 2009 і за 2011 рік, інтерес до технічних ремесел виріс на 33 процентів. Катастрофічно бракує молодих кадрів в харчовій та електротехнічній промисловості, в сільському господарстві, проте й туди ми потроху залучаємо людей.

comments powered by HyperComments