Місце зустрічі - Прага: чеська влада надає притулок деяким відомим українцям та іншим політикам зі Сходу Європи

Субота, 7 січня 2012, 13:49
У п'ятницю, 6 січня, на прес-конференції міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце повідомив про надання політичного притулку Олександрові Тимошенку,чоловіку Юлії Тимошенко. При цьому він підкреслив, що рішення ухвалено саме міністерством внутрішніх, а не закордонних справ,тобто мова йде про внутрішнє питання Чеської Республіки.
Місце зустрічі - Прага: чеська влада надає притулок деяким відомим українцям та іншим політикам зі Сходу Європи

У свою чергу, керівник  дипломатичного відомства Чехії  Карел Шварценберг не вважає, що надання притулку Олександру Тимошенко погіршить відносини між Києвом та Прагою. Українська дипломатія поки  офіціально не висловилась з цього приводу. Посольство України в Празі теж відмовилось від коментарів.

Олександр Тимошенко подав заяву до чеського МВС з проханням про надання притулку  в кінці 2011 року. Цей крок пов'язаний з тим, що зараз в Україні знову ведеться розслідування за підозрою в несплаті податків щодо Юлії Тимошенко, розкраданні державних коштів та хабарництві.  З тих самих причин на початку 2000-х років разом з нею  був затриманий і  Олександр Тимошенко через власну підприємницьку  діяльність у  90-х роках. Тоді у слідчих не знайшлось належних доказів, і супруги Тимошенко були випущені на волю.

 Олександр Тимошенко відвідує Чехію  постійно у справах  бізнесу, тому що з 2000 року є співвласником торговельної фірми  "International Industrial Projects".

Напередодні міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг заявив наступне: «В процесі бесід стало ясно, що Міністерство внутрішніх справ схиляється до надання притулку. В перерві засідання уряду я запитав міністра внутрішніх справ, чи правда це, так як зі мною ніхто дане питання не консультував, і він відповів, що це так. Цим для мене все і завершилось».

 Через надання притулку О. Тимошенку можна очікувати нового охолодження відносин між Чехією та Україною, які, як виглядало після нещодавнього візиту українського прем'єра М. Азарова, почали знов поступово налагоджуватися. В минулому відносини двох держав погіршувались через «перехресні» видворення військових дипломатів та надання Чехією притулку колишньому  українському міністру економіки Богдану Данилишину.

 «Деякі режими реагують охолодженням. Україна  одного разу  так і вчинила. Якщо хтось вчинить негативні кроки щодо Чеської Республіки, то я можу лише чекати, щоб вони  передумали», - сказав глава чеського МЗС.

Чеська Республіка вже неодноразово надавала притулок закордонним політикам. Так, наприклад,  у березні 2011 року було з  білоруським опозиційним політиком Алєсєм Міхалєвичем. У 1997 році політичний притулок було надано професору Садайу Назарову, раднику колишнього азербайджанського прем'єра Сурена Гусейнова, який  зазнавав переслідувань від режиму президента Гейдара Алієва.

comments powered by HyperComments